Bekijk het origineel

Bogota verspreidt beschermingsgids

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bogota verspreidt beschermingsgids

2 minuten leestijd

BOGOTA (AP) - Alle bijna 80.000 kandidaten in de lokale en regionale verkiezingen die later deze maand in Colombia worden gehouden, krijgen van het ministerie van Defensie een gids met tips over hoe ze zich kunnen beschermen tegen linkse rebellen, rechtse paramilitaire groepen en bandieten die uit zijn op de "ontvoering van de democratie."

Minister van Defensie Martha Lucia Ramirez heeft dat gisteren gezegd. Vanaf vandaag worden de zelfbeschermingsgidsen verspreid onder alle kandidaat-raadsleden.

Het ministerie adviseert de kandidaten onder meer om hun huis en hun kantoor 24 uur per dag te laten bewaken, alleen met lijfwachten op stap te gaan en altijd een kogelvrij vest te dragen. Verder moeten kandidaten wegblijven uit gebieden waar het onrustig is. Afhaalmaaltijden kunnen vergiftigd zijn, dus die moeten ook worden gemeden.

Afgelopen vrijdag werd opnieuw een kandidaat voor de lokale verkiezingen van eind oktober vermoord. Met de aanslag in Midden-Colombia op burgemeesterskandidaat Jorge Roa liep het aantal vermoorde kandidaten op tot zestien. Roa is de zevende kandidaat-burgemeester die is gedood in de aanloop naar de verkiezingen van 26 oktober. Ook acht potentiƫle gemeenteraadsleden en een kandidaat-gouverneur zijn de afgelopen weken vermoord.

De meeste moorden worden toegeschreven aan de FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, die alle lokale bestuurders tot doelwit van aanslagen hebben verklaard, omdat ze het door de rebellen gehekelde regeringsbeleid uitvoeren. De tweede grote linkse rebellenbeweging, het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), kondigde in de aanloop naar de verkiezingen een staakt-het-vuren af.

In tien kiesdistricten heeft zich uit angst voor de rebellen geen enkele kandidaat voor vrijkomende posten beschikbaar gesteld. Op andere plaatsen 'onderhandelen' kandidaten met de rebellen over voorwaarden waaronder ze mee mogen doen aan de verkiezingen zonder te worden vermoord. Honderdzestig kandidaten hebben zich teruggetrokken; meer dan vijftig verklaarden dat de doodsbedreigingen daaraan ten grondslag lagen.

De burgeroorlog in Colombia tussen de FARC, het ELN, rechtse paramilitaire groeperingen en het regeringsleger duurt al bijna veertig jaar en kost jaarlijks het leven aan ongeveer 3500 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bogota verspreidt beschermingsgids

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken