Bekijk het origineel

Autobom ontploft in Bogota: zes doden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Autobom ontploft in Bogota: zes doden

2 minuten leestijd

BOGOTA - Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen toen gisteren een autobom ontplofte in het centrum van Bogota, de hoofdstad van Colombia. Onder de slachtoffers zijn twee politieagenten. Dat meldde de politie.

Omwonenden hadden de politie attent gemaakt op een jeep die zij verdacht vonden. Twee agenten gingen op onderzoek uit, waarna het voertuig ontplofte. Behalve de agenten kwamen vier burgers om het leven. Zeker twaalf mensen raakten gewond.

De explosie deed zich 's ochtends voor in de buurt SanAndresito, toen veel mensen zich naar hun werk begaven. In de omgeving wemelt het van de winkels met elektrische apparatuur, kleding en drank. De producten zijn veelal gesmokkeld en goedkoper dan elders. De politie heeft omgerekend 15.000 euro uitgeloofd voor informatie die tot de arrestatie van de daders leidt.

Intussen heeft een leider van de Colombiaanse rebellenbeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) gisteren in een interview laten weten dat hij zeven gegijzelde buitenlandse toeristen wil ruilen voor gedetineerde rebellen.

De ELN-leider, Pablo Beltran, zei in een telefonisch interview met El Tiempo, de grootste krant van Colombia, dat de gegijzelde buitenlanders, vier Israëliërs, een Brit, een Duitser en een Spanjaard, in goede gezondheid verkeren. De zeven werden op 12 september ontvoerd bij archeologische ruïnes in de Sierra Nevada. Een achtste gijzelaar, een 19-jarige Brit, wist twee weken later tijdens een gedwongen trektocht aan zijn ontvoerders te ontkomen door zich van een berghelling te laten glijden.

Toen Beltran gevraagd werd wat de precieze eisen zijn van het ELN, herhaalde hij een eerdere oproep aan mensenrechtengroepen en andere non-gouvernementele organisaties om hun gebied, Sierra Nevada, te bezoeken en het lot van de verpauperde boeren aldaar in ogenschouw te nemen.

Felipe Torres, een van de twee al jaren gedetineerde leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging ELN, is gisteren vrijgelaten. Hij heeft drievijfde van zijn celstraf van twintig jaar uitgezeten en wordt, zoals bij goed gedrag gebruikelijk, vervroegd vrijgelaten, aldus een justitiewoordvoerder. Het zou niet gaan om gratie of een politiek gebaar.

Het ELN is, met 4500 man, kleiner dan de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), die 17.000 man onder de wapenen hebben. Beide groepen zijn al jaren in een bloedige strijd verwikkeld met de regering in Bogota.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Autobom ontploft in Bogota: zes doden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken