Bekijk het origineel

Doden bij aanval op politiepost Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doden bij aanval op politiepost Afghanistan

2 minuten leestijd

KANDAHAR (AP) - Ongeveer 150 vermoedelijke Taliban-strijders hebben gisteren met zware machinegeweren en raketten een politiepost in het zuidelijke district Arghandab aangevallen. Daarbij zijn drie politiemannen gedood. Aan de zijde van de rebellen is ten minste één dode gevallen, meldde een provinciebestuurder.

Arghandab is een district van de provincie Zabul en ligt ongeveer 190 kilometer ten noordwesten van het voormalige Taliban-bolwerk Kandahar. De rebellen vluchtten na de aanval in de richting van Dai Chupan, een district in een bergachtig gebied waar zich veel tegenstanders van de regering schuilhouden. Ze namen acht politieagenten als gijzelaar mee.

Vorige maand leverden Afghaanse regeringstroepen met steun van Amerikaanse militairen slag met rebellen in Dai Chupan. In de negen dagen durende strijd zouden ruim honderd rebellen zijn gedood. Aan Amerikaanse zijde sneuvelde één militair.

De strijd in het zuiden en het oosten van Afghanistan is de afgelopen weken opgelaaid. Regeringstroepen, coalitiemilitairen en hulpverleners worden er geregeld aangevallen.

De Afghaanse regering is het zaterdag eens geworden over een nieuwe kieswet die het krijgsheren en hun gewapende aanhangers verbiedt lid te zijn van een politieke partij. De wet wordt beschouwd als een belangrijke stap in het democratiseringsproces in Afghanistan, waar volgend jaar juni algemene verkiezingen worden gehouden.

"Niemand met gewapende milities achter zich kan zijn politieke activiteiten voortzetten", zei minister van Justitie Abdulrahim Karimi gisteren. Als de wet wordt gehandhaafd, komen belangrijke potentiële rivalen van president Hamid Karzai voor de keuze te staan zich kandidaat te stellen en hun aanhangers te ontwapenen of op de oude voet door te gaan en zichzelf van verkiezing uit te sluiten.

De Noordelijke Alliantie, die Karzai steunde toen die in 2001 interim-president werd, bestaat uit krijgsheren van wie velen een hoge regeringspost bekleden. Een van Karzais belangrijkste rivalen, minister van Defensie Mohammed Fahim, heeft de beschikking over een groot privé-leger, waarvan veel leden in Kabul zijn gelegerd. Fahim is een Tadzjiek en als zodanig een rivaal van de Pathaan Karzai.

Fahim en andere leden van de Alliantie hielden eerder deze maand een bijeenkomst toen Karzai in het buitenland verbleef. Aangenomen wordt dat gesproken is over de verkiezingen en de mogelijkheid de steun aan de regering in te trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Doden bij aanval op politiepost Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken