Bekijk het origineel

Ahold meldt weer nieuwe tegenvallers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ahold meldt weer nieuwe tegenvallers

2 minuten leestijd

ZAANDAM (ANP) - Het supermarktconcern Ahold heeft vanmorgen gewaarschuwd dat het resultaat over 2003 aanzienlijk lager zal uitvallen dan verwacht. Bovendien denkt het 500 miljoen euro meer kwijt te zijn aan de volledige overname van ICA Ahold in Zweden.

Dat heeft Ahold vanmorgen bekendgemaakt bij het inleveren bij de SEC van het jaarverslag op basis van de Amerikaanse boekhoudregels. De resultaten staan volgens Ahold dit jaar onder druk door de zwakke wereldeconomie en sterke concurrentie. Bovendien maakt het supermarktconcern veel meer kosten door het fraudeschandaal van de afgelopen maanden en zullen de operationele kosten aanmerkelijk hoger liggen dan in 2002.

Ahold bezit 50 procent van de Zweedse supermarktketen ICA, maar heeft zich ertoe verplicht als eerste de aandelen van de overige aandeelhouders te kopen, mochten zij die aanbieden. Ahold verwachtte ten minste 1,3 miljard euro te moeten betalen. Een nieuwe inschatting komt echter uit op 1,8 miljard euro.

Volgens de Amerikaanse regels heeft Ahold een verlies geboekt van 4,3 miljard euro. Volgens de Nederlandse regels is dit een verlies van 1,2 miljard euro. De Amerikaanse winst valt veel lager uit door afwaarderingen, met name op probleemdochter US Foodservice. Dat onderdeel van de Amerikaanse tak staat voor 2,63 miljard euro minder in de boeken.

De verkoop van Golden Gallon, een keten van benzinestations en zogenoemde gemakswinkels, is afgerond. De opbrengst is 187 miljoen dollar. Bij de aankondiging van de verkoop eind augustus wilde Ahold niets zeggen over de prijs.

De beleggersvereniging VEB is het oneens met de maatstaven die Ahold heeft gehanteerd om topman Anders Moberg een salarisbod te doen. Volgens de VEB heeft het supermarktconcern louter gekeken naar de beloning van Amerikaanse topmannen. De beleggersclub vindt dat Ahold daarmee "appels met peren vergelijkt." Ahold wilde gisteren niet reageren op de uitlatingen van VEB-directeur P. de Vries. Tijdens de aandeelhoudersvergadering op 26 november zal het concern een toelichting geven op het beloningspakket van Moberg, aldus een woordvoerder. Dan zal ook bekend worden aan welke voorwaarden de nieuwe bestuursvoorzitter moet voldoen om een bonus in de wacht te slepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ahold meldt weer nieuwe tegenvallers

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken