Bekijk het origineel

IRA kent gewelddadig verleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA kent gewelddadig verleden

3 minuten leestijd

BELFAST (ANP) - Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) ontstond in 1969 in zijn huidige vorm op het hoogtepunt van wat de Britten eufemistisch "The Troubles" (de problemen) noemen. Gedurende dertig jaar verloren 3600 mensen het leven in de strijd tussen protestant en katholiek.

De Provisional IRA was een afsplitsing van de officiële IRA, die het Britse bewind in de jaren twintig van de vorige eeuw had bestreden omdat het niet bereid was rooms-katholieke gebieden te beschermen tegen aanvallen van protestantse bendes. De Provisional IRA zwoor de katholieke gemeenschap te verdedigen.

Het Britse leger schoot op 30 januari 1972, Bloody Sunday, tijdens een betoging dertien ongewapende burgers dood. De steun voor de Provisional IRA groeide razendsnel. De beide IRA-takken kondigden daarop een staakt-het-vuren af, maar zagen eisen voor terugtrekking van het Britse leger uit de provincie niet ingewilligd.

Twee weken na de mislukte onderhandelingen bracht de IRA meer dan twintig bommen tot ontploffing, waardoor 9 doden vielen en 130 mensen gewond raakten. Bloody Friday, 21 juli 1972, geldt nog steeds als een van de meest gewelddadige dagen in het conflict.

De jaren zeventig werden gekenmerkt door gewelddadigheden van alle betrokken partijen. De IRA was in 1978 verantwoordelijk voor een brandbom in het La Mon House Hotel bij Belfast, waardoor twaalf mensen omkwamen. Een jaar later kwamen achttien soldaten bij Warrenpoint om het leven en op dezelfde dag de Britse Lord Mountbatten, neef van koningin Elizabeth, en zijn gasten door een IRA-bomaanslag op zijn jacht.

De IRA maakte zich op voor "een lange oorlog" en richtte een politieke poot, Sinn Fein, op. Die moest een radicale politieke macht worden en steun verwerven onder nationalistische sympathisanten.

IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis in Belfast protesteerden in 1980 en 1981 met een hongerstaking tegen het feit dat ze niet de status van politieke gevangene kregen. De hongerstaking zorgde voor enorme internationale aandacht, zeker toen hongerstaker Bobby Sands na 66 dagen overleed. Hoewel de actie haar doel niet bereikte, overtuigde ze de IRA wel van de noodzaak politieke actie te voeren.

De IRA-bomaanslag in 1987 tijdens een oorlogsherdenking in Enniskillen, waardoor elf burgers om het leven kwamen, toonde aan dat het Noord-Ierse conflict steeds grimmiger werd.

Na een jaar geheime en openbare onderhandelingen kondigde de IRA in 1994 een staakt-het-vuren af. Dat eindigde in 1996 met een zware bomexplosie in het hart van het Londense zakencentrum, maar de vredesonderhandelingen gingen door. Die leidden twee jaar later tot het Goede-Vrijdagakkoord, dat voorzag in gedeelde protestants-katholieke macht in Noord-Ierland.

Het geweld in Ulster kwam daarmee echter allerminst ten einde. Uit onvrede splitste begin 1998 een radicale fractie zich af van de IRA en ging verder onder de naam "Real IRA" (RIRA) of "True IRA". De organisatie stond onder leiding van Michael "Mickey" McKevit,t die in augustus twintig jaar celstraf kreeg opgelegd wegens terrorisme.

De RIRA voerde enkele jaren een campagne van bomaanslagen, moordaanslagen en overvallen. Daarbij waren burgers, militairen, politiemensen en de protestantse gemeenschap het doelwit. Met de aanslag in Omagh, augustus 1998, waardoor 29 mensen omkwamen, bereikte de door de RIRA ontketende geweldsspiraal een triest dieptepunt. In totaal zou de splintergroepering, met een vermeend ledental van tussen de 100 en 200, meer dan tachtig aanslagen hebben gepleegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

IRA kent gewelddadig verleden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken