Bekijk het origineel

Iran geeft IAEA atoomgegevens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran geeft IAEA atoomgegevens

2 minuten leestijd

WENEN - Iran heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen gisteren documenten over zijn nucleaire activiteiten in het verleden overhandigd, maar het dossier bevat blijkbaar geen informatie over de herkomst van de sporen hoogverrijkt uranium die op apparatuur in het land zijn aangetroffen.

Dat heeft het hoofd van de IAEA, Mohamed al-Baradei, gisteren in Wenen bevestigd. Iran zou de gegevens in Teheran hebben overhandigd aan een hoge IAEA-functionaris.

De IAEA, de nucleaire 'waakhond' van de Verenigde Naties, eiste van Iran dat het voor 31 oktober volledige openheid van zaken geeft. De overdracht van de gegevens volgde dus binnen de gestelde termijn. De Iraanse vertegenwoordiger bij het IAEA, Ali Akbar Salehi, zei bij de overhandiging van de stukken aan IAEA-directeur Mohamed al-Baradei dat de herkomst van de apparatuur niet te achterhalen is omdat die via tussenpersonen is aangeschaft.

De IAEA wil dat Iran de herkomst van de apparatuur onthult, opdat experts de sporen kunnen vergelijken met stalen van isotopen die bekend zijn. Als de stalen niet overeenkomen met die van een land waar de spullen volgens Iran vandaan komen, wordt het voor Iran lastig te bewijzen dat het niet in het geheim zelf uranium heeft verrijkt om kernwapens te maken. Als die verdenking blijft, kan het IAEA Iran wegens overtreding van het non-proliferatieverdrag aangeven bij de Veiligheidsraad, die dwingende sancties aan het land kan opleggen.

Al-Baradei zei de verzekering te hebben gekregen een "alomvattende en accurate verklaring te hebben ontvangen." "Het is een grote hoeveelheid documenten. Het zal enige tijd kosten deze door te nemen en de volledige geschiedenis van het programma te reconstrueren", aldus al-Baradei.

De Iraanse ambassadeur bij de IAEA, Akbar Salehi, zei dat het rapport en een bijgeleverde verklaring alle gegevens bevatten over Irans "vreedzame activiteiten op nucleair gebied." Hij erkende dat Teheran in het verleden hierover erg geheimzinnig deed, maar voegde eraan toe dat Iran geen enkele geheimen meer heeft. Volgens hem waren het "legale activiteiten, die niettemin discreet moesten gebeuren wegens de sancties die Iran de laatste 25 jaar waren opgelegd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Iran geeft IAEA atoomgegevens

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken