Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Guinee levert wapens aan rebellen Liberia"

2 minuten leestijd

DAKAR - Het West-Afrikaanse Guinee levert in strijd met een wapenembargo van de Verenigde Naties wapens aan Liberiaanse rebellen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die eist dat de buitenlandse hulp aan Guinee wordt opgeschort.

De VN kondigden in maart 2001 een wapenembargo tegen Liberia af om de regering van toenmalig president Charles Taylor te straffen voor wapentransacties met rebellen in het naburige Sierre Leone. Het embargo gold ook voor de rebellenbewegingen in Liberia, die er het afgelopen jaar in slaagden het regime van Taylor ten val te brengen.

Na het aftreden van Taylor stabiliseerde de situatie in Liberia, al wordt buiten de grote steden nog zo nu en dan gevochten. Liberia heeft momenteel een overgangsregering, die wordt geleid door Gyude Bryant.

Bij de belegering van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia van juni tot augustus dit jaar kwamen ten minste 1000 burgers om het leven.

HRW zegt dat het offensief van de rebellen alleen mogelijk was "dankzij wapenzendingen via Guinee." Het Guineese ministerie van Defensie bestelde daarvoor "mortieren en andere munitie uit Iran."

De Guineese regering wilde geen commentaar geven op de beschuldiging. Guinee zou de wapens hebben geleverd en nog steeds leveren aan de Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD), de grootste rebellenbeweging van Liberia. Een woordvoerder van LURD ontkende de beschuldiging.

De Verenigde Naties gaan de politie in Liberia de komende twee jaar ontwapenen, demobiliseren en reorganiseren, om een eind te maken aan de corruptie binnen het korps. Dat heeft de VN-gezant voor Liberia, Jacques Klein, gisteren gezegd.

De komende maanden gaan 1150 buitenlandse politiemensen naar Liberia om agenten op de leiden en bij te scholen. De buitenlandse agenten, die onder VN-mandaat opereren, zullen ook zelf politietaken verrichten in het land. De buitenlandse agenten maken geen deel uit van de VN-vredesmacht in Liberia, die in januari 15.000 leden moet tellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken