Bekijk het origineel

Zaak-Erkel ter sprake bij bezoek Poetin aan Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zaak-Erkel ter sprake bij bezoek Poetin aan Italië

Ontvoerder AzG-medewerker "is bekend"

3 minuten leestijd

ROME - Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft via diplomatieke kanalen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gevraagd druk uit te oefenen op de Russische president Vladimir Poetin om te werken aan de vrijlating van Arjan Erkel. Poetin arriveerde gisteren in Italië voor een staatsbezoek, een ontmoeting met paus Johannes Paulus II en een top tussen de Europese Unie en Rusland.

De 33-jarige Nederlander Erkel stond aan het hoofd van de AzG-missie in de noordelijke Kaukasus toen hij op 12 augustus 2002 door drie gewapende mannen werd ontvoerd in Dagestan, dat aan Tsjetsjenië grenst. Artsen zonder Grenzen vindt dat de Russische regering veel belooft, maar te weinig doet om Erkel vrij te krijgen. Drie weken geleden verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, dat Erkel in leven zou zijn.

Ook Erkels vader was gisteren in Rome om te pleiten voor de vrijlating van zijn zoon. Hoewel de delegatie van AzG niet door de politici zelf werd ontvangen, had de voorzitter toch goede hoop dat de zaak aan de orde zou komen.

In de Italiaanse krant Corriere della Sera werd gisteren in een paginagrote advertentie aandacht gevraagd voor de situatie. In de advertentie, met een foto van Arjan Erkel, doet Artsen zonder Grenzen een beroep op EU-voorzitter Berlusconi om Poetin aan te sporen daadkrachtig op te treden om tot de vrijlating van de hulpverlener te komen.

NRC Handelsblad berichtte gisteren dat Erkel is ontvoerd in opdracht van een Dagestaanse parlementariër, imam en zakenman. De Nederlandse krant baseert zich op onderzoek van de Dagestaanse journalist Vjateslav Izmailov . Izmailov bemiddelde voorheen zelf in ontvoeringszaken en doet al enige tijd onderzoek naar de zaak-Erkel. Recentelijk publiceerde hij in zijn krant Novaja Gazeta voor het eerst zijn theorie over de ontvoering van de Nederlander.

Poetin begon zijn staatsbezoek gisteren met een gesprek met de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi. Over de internationale ophef over de arrestatie van de Russische Yukos-topman Michail Chodorkovski zei Poetin dat er geen sprake was van politieke vervolging en dat medewerkers van het Russische openbaar ministerie die zich daar eventueel aan schuldig maken, zullen worden gestraft.

Later had Poetin een ontmoeting met paus Johannes Paulus II. Anders dan hij had gewild werd de paus door Poetin niet uitgenodigd voor een bezoek aan Rusland. De Russisch-Orthodoxe Kerk is er beducht voor dat de Rooms-Katholieke Kerk in Rusland aan invloed wint en houdt een pauselijk bezoek tegen. In de slotverklaring over hun ontmoeting verklaren de paus en Poetin beiden te hopen op "verdere positieve ontwikkelingen" in de betrekkingen tussen Rusland en het Vaticaan. Voor zijn bezoek aan Rome zei Poetin zich te willen inzetten om een einde te maken aan het conflict tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en het Vaticaan, maar hij voegde eraan toe dat Rusland de identiteit van de orthodoxe kerk zal verdedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Zaak-Erkel ter sprake bij bezoek Poetin aan Italië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken