Bekijk het origineel

Hoedekenskerke is stoomtrein beu

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hoedekenskerke is stoomtrein beu

2 minuten leestijd

DEN HAAG/BORSELE - De gemeente Borsele vindt een milieuvergunning voor een stoomlocomotief op de lijn Goes-Borsele niet nodig. Omwonenden van station Hoedekenskerke, eindpunt van de stoomtrein, zijn het daar niet mee eens. Gisteren diende de rechtszaak tussen gemeente en omwonenden voor de Raad van State in Den Haag.

De Stoomtrein Goes-Borsele blijft in het toeristenseizoen ruim tachtig dagen dagelijks twee keer een uur op het station Hoedekenskerke staan. Volgens de gemeente is geen milieuvergunning vereist als een lawaaimaker slechts tijdelijk ergens staat. De stoomtrein rijdt in de zomermaanden dagelijks met toeristen, veelal gezinnen met jonge kinderen.

In het voor- en het najaar rijdt de trein één keer per week heen en terug over het traject Goes-Borsele. In Goes is de remise. Daar worden de kolen ingenomen. Het eindpunt Hoedekenskerke voorziet de trein van water.

Bewoners van de Kerkstraat, de Boeiertweg en de 's-Gravenpoldersestraat hebben er genoeg van. Voor de toeristen is zo'n stoomfluit leuk, zegt hun advocaat J. Dijk van het Bureau voor Rechtshulp, maar voor de omwonenden van het station in Hoedekenskerke zijn het gefluit en het gepuf van de locomotief in de zomer een dagelijks terugkerende ergernis.

Dijk zei dat het argument van de gemeente over de tijdelijkheid geen hout snijdt. Volgens hem heeft de gemeente een wetsartikel gebruikt dat is geschreven voor zware machines bij tijdelijke bouwprojecten. De stoomtrein is echter in de zomer een dagelijks terugkerende bron van overlast. De raadsman van de omwonenden wijst verder op vergelijkbare gevallen, zoals een platform voor een traumahelikopter en het leeghalen van kippenstallen bij een pluimveemester. In deze gevallen is de overlast ook opgenomen in de milieuvergunning van bijvoorbeeld het ziekenhuis of van de kippenmester .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hoedekenskerke is stoomtrein beu

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken