Bekijk het origineel

CAO-overleg technische groothandel loopt stuk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CAO-overleg technische groothandel loopt stuk

3 minuten leestijd

UTRECHT - De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ongeveer 50.000 werknemers bij de technische groothandel zijn stukgelopen. Het overleg is dusdanig vastgelopen dat FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond vrezen voor een CAO-loos tijdperk voor werknemers bij bedrijven als Plieger, Technische Unie en ODS. Ook bij oliemaatschappij Shell en bankverzekeraar Fortis verloopt het overleg zeer moeizaam.

Het grootste struikelblok in de onderhandelingen bij de technische groothandel zijn het loon en de premies voor het vroegpensioen. De werkgevers weigeren over een periode van drie jaar een structurele loonsverhoging te geven, maar willen volgens de bonden wel dat de werknemers meer premie gaan betalen voor hun vroegpensioen.

"Dat er geen normaal gesprek mogelijk is met de werkgevers", bleek volgens CNV-onderhandelaar R. Leloux dinsdag tijdens een overleg over het vroegpensioen. "We zitten helemaal ingevroren. We moeten er ernstig rekening mee houden dat we het fonds voor het vroegpensioen moeten afbouwen, omdat we straks wellicht een CAO-loos tijdperk kennen."

De vorige CAO liep al 1 april af. De bonden en werkgevers waren sinds februari in gesprek. FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond vragen 1,5 procent meer loon per 31 december dit jaar. De bonden wijzen erop dat het najaarsakkoord, waarin sociale partners en kabinet hebben afgesproken dat de lonen in 2004 en 2005 nagenoeg worden bevroren, niet geldt voor afspraken over 2003.

De werkgevers willen niet verdergaan dan een eenmalig bedrag dit jaar. "Dat was onbespreekbaar voor de bonden", aldus secretaris A. Fetter van de Werkgevers Technische Groothandel (WTG). Fetter betreurt de houding van de bonden. "Zij kennen de situatie in de sector onvoldoende. In een jaar tijd is 10 procent van de werkgelegenheid verdwenen. We tellen nu 44.000 in plaats van 50.000 werknemers."

De WTG-secretaris zegt naar een opening te zoeken in de onderhandelingen met de bonden. "Wij hebben al aangeboden de premiestijging in het vroegpensioen voor onze rekening te nemen, maar de bonden blijven vasthouden aan die structurele loonsverhoging."

Bij oliemaatschappij Shell zijn de CAO-onderhandelingen eveneens gisteren vastgelopen. FNV Bondgenoten heeft besloten ledenraadplegingen te gaan houden, komende dinsdag. Het bestuur ziet acties als enige mogelijkheid om zijn eisen af te dwingen.

De vakbonden willen onder meer dat de werknemers bij de raffinaderij in Pernis en bij Shell Nederland Chemie in Moerdijk vanaf 1 oktober een bonus van 650 euro krijgen, die vanaf april 2004 structureel in het salaris wordt opgenomen. Shell wil niet verdergaan dan een bonus van 1 procent, waarvan voortzetting afhangt van de bedrijfsresultaten van de twee werkmaatschappijen in 2004.

Bij bankverzekeraar Fortis lijken bonden en werkgever er langzamerhand uit te komen. Fortis heeft de vakbonden een nieuw eindbod voorgelegd in de slepende onderhandelingen over een CAO. Dat heeft FNV Bondgenoten vanmorgen bekendgemaakt, kort nadat de onderhandelingen na een marathonzitting van twaalf uur werden afgebroken.

"Positief aan het eindbod van de werkgevers is dat er een structurele loonsverhoging inzit van 2,5 procent per 1 december dit jaar. Zuur is alleen dat de werknemers voor het eerst pensioenpremie moeten gaan betalen", aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten. Wegens de gemengde gevoelens legt de vakbond het eindbod neutraal voor aan de leden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

CAO-overleg technische groothandel loopt stuk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken