Bekijk het origineel

Kamer positief over sturen commando's naar Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer positief over sturen commando's naar Irak

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer is positief over het voornemen van de ministers Kamp van Defensie en De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken om ruim zeventig commando's naar Irak te sturen om de Nederlandse militairen daar te versterken en te beschermen.

"Dit is absoluut een plus en een stap in de goede richting", aldus kamerlid Bakker van coalitiepartij D66. Hij benadrukte echter dat hij nog wel veel vragen heeft over de missie. PvdA-kamerlid Koenders sprak van "een goed teken", maar vindt het voorbarig om nu al een eindoordeel te geven over de verlenging van de missie. Bakker en Koenders waren begin deze week nog sceptisch over voortzetting van het project.

Huizinga-Heringa (ChristenUnie) ziet het plan van Kamp als een teken dat hij "serieus bezig is met de veiligheidssituatie van de Nederlandse militairen en met het beperken van de risico's." De SGP staat positief tegenover aanvullende maatregelen ter bescherming van de militairen in Irak, aldus Van der Staaij. Het voorstel van Kamp kan daarom op zijn sympathie rekenen.

Kamp en De Hoop Scheffer willen mogelijk nog deze week commando's sturen naar de zuidelijke Iraakse provincie Al-Muthanna, zo meldde vanmorgen De Volkskrant, die zich geïnformeerd weet door bronnen rond het kabinet. In Al-Muthanna zijn 1100 Nederlandse militairen, voornamelijk mariniers, gestationeerd. Zij doen mee aan de internationale stabilisatiemacht in Irak.

De commando's moeten onder andere beveiligingstaken op zich gaan nemen. De veiligheidssituatie in Irak is de laatste tijd verslechterd. Zo was er onlangs een bloedige aanslag op Italiaanse troepen in het gebied waar de Nederlanders opereren. Recent circuleerden ook berichten die duiden op terroristische activiteiten in Al-Muthanna.

De elitemilitairen moeten verder verkenningsmissies uitvoeren om inlichtingen over mogelijke dreigingen te verzamelen. De Nederlandse militairen horen die informatie van de Amerikanen en Britten te krijgen. Tijdens het bezoek van een kamerdelegatie eind oktober aan Irak bleek echter dat de samenwerking op dat gebied te wensen overlaat.

Kamp komt met zijn plan tegemoet aan de bezorgdheid die leeft bij het kabinet over de veiligheid van de Nederlandse militairen in Irak. De ministerraad besluit vrijdag over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak met een halfjaar vanaf januari. Minister Kamp wilde de knoop afgelopen vrijdag al doorhakken, maar diverse bewindslieden wensten eerst meer informatie te krijgen over de veiligheidssituatie in Al-Muthanna.

Kamp gaf die informatie gisteren tijdens een vertrouwelijke briefing op zijn ministerie. Bronnen rond het kabinet betitelden de informatieverstrekking van Kamp als "indrukwekkend en van hoog niveau." De aanvullende toelichting op de eerdere veiligheidsanalyse zou "meer dan voldoende zijn om vrijdag een verantwoord besluit te nemen."

Het kabinet zal dan vermoedelijk instemmen met verlenging van de missie. Premier Balkenende zei vorige week vrijdag na afloop van de ministerraad al dat het kabinet "positieve intenties" heeft om in Irak te blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Kamer positief over sturen commando's naar Irak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken