Bekijk het origineel

Levenslang voor doden prostituees

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Levenslang voor doden prostituees

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft gisteren de 62-jarige Willem van E. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het hof verklaarde bewezen dat Van E. schuldig is aan de moord op prostituee Sasja Schenker (34) en doodslag op haar collega's Michelle Fatol (23) en Annelies Reinders (30), in respectievelijk 2001, 1993 en 1995.

De rechtbank in Groningen veroordeelde Van E. vorig jaar tot levenslang, overeenkomstig de eis van de officier van justitie. Ook in hoger beroep vorderde het openbaar ministerie levenslange celstraf.

In de jaren zeventig vermoordde Van E. al twee vrouwen. Na het uitzitten van een gevangenisstraf en het ondergaan van een TBS-behandeling kwam hij in 1990 weer op vrije voeten.

Het hof komt met de kwalificering van de misdrijven tot dezelfde conclusie als de rechtbank eerder. Ten aanzien van Sasja Schenker is moord bewezen verklaard. Ten aanzien van de andere twee slachtoffers kon de rechtbank noch het hof tot die slotsom komen. Het hof moest voor de bewezenverklaring nagenoeg geheel afgaan op de verklaringen die Van E. zelf heeft afgelegd. Hij heeft altijd beweerd dat hij alle drie de slachtoffers in een opwelling en in een roes heeft gedood, dus zonder vooropgezet plan. De slachtoffers zijn allen door verwurging om het leven gebracht.

Het hof noemde Van E. "een levensgroot gevaar voor de samenleving." Het college rekent hem aan dat hij, na de twee eerdere, zeer gruwelijke moorden in de jaren zeventig, opnieuw heeft toegeslagen. "Klaarblijkelijk heeft de veertien jaar durende behandeling van de verdachte in het kader van de eerder opgelegde terbeschikkingstelling in dit opzicht geen effect gesorteerd", aldus het arrest. De misdrijven hebben grote onrust veroorzaakt in het Groninger prostitutiecircuit, ook al omdat de zaken-Fatol en -Reinders jarenlang onopgelost zijn gebleven.

Na zijn arrestatie in november 2001, enkele maanden na de moord op Schenker, bekende Van E. de drie zaken. Andere, onopgehelderde moorden ontkende hij. Gedragskundigen hebben diverse pogingen gedaan Van E. te onderzoeken. Twee van hen hebben kans gezien te rapporteren. Uit hun bevindingen is gebleken dat Van E. een onbehandelbare psychopaat is, bij wie de kans op herhaling zeer hoog is. Het hof nam de conclusies over.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Levenslang voor doden prostituees

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken