Bekijk het origineel

Banengroei in VS valt tegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Banengroei in VS valt tegen

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - Het economisch herstel in de Verenigde Staten levert minder banen op dan verwacht. Het ministerie van Arbeid maakte gisteren bekend dat er in november 57.000 banen zijn bijgekomen, terwijl economen in doorsnee hadden gerekend op 140.000.

De nieuwe cijfers betekenen dat nog 8,67 miljoen Amerikanen onvrijwillig zonder werk zitten, ofwel 5,9 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking. In oktober was dat 6 procent. Economen hadden ook dat percentage voor de afgelopen maand verwacht.

Onmiddellijk na de publicatie van de cijfers zakte de dollar weg. De euro bereikte daardoor bijna een recordstand op 1,2140 dollar. Ook de Europese effectenbeurzen schrokken. De AEX-index in Amsterdam zakte van een niveau van bijna 335 punten tot onder de 333 punten. Dit komt overeen met een verlies van 1,5 procent. Ook op Wall Street begonnen de belangrijkste indices met verlies.

In oktober nam het aantal arbeidsplaatsen in de VS nog met 137.000 toe. Sinds juli zijn er 328.000 banen bijgekomen, wat wel duidt op een verbeterde arbeidsmarkt, maar analisten zijn nog niet echt enthousiast. Bedrijven in de VS blijven reorganiseren. Het onderzoeksbureau Challenger, Gray & Christmas becijferde onlangs nog dat bedrijven in november voor 99.452 aan ontslagen hebben aangekondigd. In oktober bedroeg dat aantal 171.874.

De magere banengroei is frappant, omdat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal flink op stoom is gekomen. Toen groeide het bruto binnenlands product met 8,2 procent. Nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel duidden gisteren op verder herstel. Het aantal fabrieksorders steeg in oktober met 2,2 procent, de sterkste stijging sinds juli vorig jaar. Maandag bleek al dat de bedrijvigheid in de verwerkende industrie op het hoogste niveau in twintig jaar was beland.

De gemiddelde werkweek van de Amerikanen nam in november met 6 minuten toe tot 33,9 uur. Het gemiddelde uurloon steeg 0,1 procent tot 15,46 dollar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Banengroei in VS valt tegen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken