Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Saddam Hussein bezeten door boze geesten"

3 minuten leestijd

BARNEVELD - "Halleluja!" De Iraakse Koerd Johanna Marten (30) is buitengewoon verheugd over de gevangenneming van Saddam Hussein. "Ik heb gisteren de hele dag gebeden en gedanst van blijdschap."

De arrestatie van de Iraakse dictator kwam voor Marten onverwacht. "Veel Iraakse christenen zijn ervan overtuigd dat Saddam bezeten is door boze geesten. Hij is de satan. Daarom was het niet makkelijk hem gevangen te nemen. Onvoorstelbaar dat het gelukt is. Veel mensen dachten dat hij naar een buurland was gevlucht, Syrië of zo. Vorige week sprak ik een Irakees die zei dat Saddam iedere twee uur van plaats veranderde. Saddam vertrouwde niemand meer."

De beelden van de gevangengenomen Saddam met een "lange vieze baard" staan Marten, die zes jaar geleden naar Nederland vluchtte, op het netvlies gebrand. "Hij durfde niet naar de camera te kijken. Hij beseft: Het is voor mij afgelopen." De Iraakse Koerde belde gisteren met vrienden in Canada, Zweden en Duitsland om het heugelijke nieuws uit te wisselen. "Het is afgelopen met de angst onder ons volk. De Irakezen mogen weer in vrijheid leven. We mogen weer protesteren tegen de regering. We hoeven de gevangenis niet meer in."

Angst, altijd maar angst. Dat typeerde het leven onder Saddam Husssein, zegt Marten. "Het hele volk was bang voor Saddam. Als ik in Irak ging slapen, trok ik het dekbed over mijn hoofd. In mijn dromen zou ik hardop negatieve dingen over Saddam kunnen zeggen. Ik was bang voor de muren. Daarachter zou de politie kunnen zitten."

Zelf is Marten in 1994 enkele dagen door Saddam-aanhangers gevangengezet en mishandeld. Hij was in het bezit van 1200 bijbels die hij wilde transporteren naar Noord-Irak. "Ik ben veel geslagen met een stuk hout. Ze wilden dat ik vertelde waar de Bijbels naartoe gingen. Toen ik zei dat ik aan het werk was voor de katholieke kerk, die goede contacten had met het regime, werd ik vrijgelaten. Al werden de bijbels in beslag genomen."

Marten ziet uit naar de berechting van Saddam Hussein. "Er zal veel onderz oek moet worden verricht. Saddam zal ontkennen dat hij wandaden heeft gepleegd. Zo zit hij in elkaar. Ik hoop dat de televisie vaak beelden van de zaak uit zal zenden. Dat zal een medicijn zijn voor het verdriet van de Irakezen. Want de een heeft een kind door Saddam verloren, de ander een vader."

De Koerd hoopt op levenslange voor Hussein. "Bij de doodstraf is het in één keer voorbij. Ik heb liever dat Saddam jarenlang voelt wat hij de Iraakse burgers heeft aangedaan. Hij moet in een hol onder de grond worden gestopt. Hij moet niet naar Amsterdam toe. Dan krijgt hij ook nog goed eten en goede kleding."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken