Bekijk het origineel

Nederland pleit voor zuinige EU-begroting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland pleit voor zuinige EU-begroting

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Nederland dringt samen met zes andere EU-lidstaten aan op een zuinige Europese begroting voor de periode na 2006.

Dat hebben premier Balkenende en onder anderen zijn Duitse, Franse en Britse collega's gisteren geschreven in een brief aan voorzitter Prodi van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Nederland wil dat de begroting van de Unie niet boven de 1,0 procent van de omvang van de totale Europese economie uitkomt. De Europese Commissie heeft plannen om de begroting voor de periode 2007 tot en met 2013 boven die limiet uit te laten komen. In de praktijk schommelt de hoogte van de Europese begroting nu tussen de 0,9 en 1,0 procent van de Europese economie.

De EU-regeringsleiders spraken in 1999 in Berlijn af de begroting niet boven de 1,27 procent van het bruto nationaal inkomen, oftewel de totale EU-economie, te laten uitstijgen. Dat is voor landen die netto meer afdragen aan de EU dan dat ze er aan overhouden, zoals Nederland, echter al een te hoge limiet.

Europees commissaris Schreyer (Begroting) wil daar nu boven gaan zitten. De brief van de zeven regeringsleiders is dan ook een soort waarschuwing aan haar adres. Schreyer zegt meer geld nodig te hebben om de uitbreiding van de EU met tien nieuwe, hoofdzakelijk Oost-Europese lidstaten, te kunnen betalen.

Naast Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben ook de andere nettobetalers Zweden, Denemarken en Oostenrijk gisteren de verklaring ondertekend. Deze zeven landen willen een vaste nettobegrenzer voor hun EU-contributie. Alleen de Britten hebben nu een soort begrenzer, waardoor zij automatisch tweederde van hun nettobijdrage terugkrijgen.

Schreyer wil in principe alle nettobetalers wel een korting of nettobegrenzer geven voor de begrotingsperiode 2007 tot en met 2013.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nederland pleit voor zuinige EU-begroting

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken