Bekijk het origineel

Weer kritiek Hirsi Ali op hulpbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weer kritiek Hirsi Ali op hulpbeleid

2 minuten leestijd

DEN HAAG - VVD-kamerlid Hirsi Ali heeft opnieuw het Nederlandse beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking gehekeld. Ze bepleit een grondige herziening.

"Er is geen departement waar de effecten van het beleid zo duister zijn", zei Hirsi Ali gisteravond tijdens een debat over de begroting van Ontwikkelingssamenwerking. Een maand geleden veroorzaakte het kamerlid grote deining door het beleid op dit terrein mislukt te noemen. De miljarden die ons land heeft uitgegeven aan de derde wereld, zijn volgens haar verspild.

Het VVD-kamerlid spuide toen haar kritiek tijdens nota-overleg, dat niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer plaatshad. De aanval op het Nederlandse beleid kwam haar op een uitbrander van het CDA te staan. "Een ongeleid projectiel", verklaarde kamerlid De Haan in de Volkskrant. En: "Als coalitiegenoot kijk ik ernaar en denk: hier komen brokken van. Ze debiteerde over ontwikkelingssamenwerking intellectuele onzin, waarmee ze haar partij schaadt."

Ondanks deze waarschuwing haalde Hirsi Ali gisteravond opnieuw uit, zij het in minder scherpe bewoordingen. Ze benadrukte vooral dat de effecten van het beleid nooit gemeten zijn, waardoor ze in het duister tast over de vraag of de hulpgelden goed zijn besteed.

Het was haar eerste speech in de plenaire zaal, en daarvoor geldt dat andere kamerleden dan niet mogen interrumperen. Toen LPF-voorman Herben even later steun aan Hirsi Ali betuigde, gaf PvdA'er Koenders haar alsnog de wind van voren. Hij noemde het onzin dat de effecten van het beleid onbekend zouden zijn.

Koenders hekelde ook de kritiek van VVD-zijde dat er hulpgelden verspild worden aan dure uitstapjes van politici. Hij wees erop dat ook VVD'ers reizen naar de derde wereld maken op kosten van de belastingbetaler. Hirsi Ali erkende dat en zegde toe dat ze een recente reis naar Colombia alsnog zelf zou betalen.

VVD'er Wilders eiste dat minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking de financiƫle steun van Nederland aan de Palestijnse Autoriteit zou stopzetten nu is gebleken dat de terroristische al-Aqsa Martelaren Brigades met medeweten van Arafat donaties ontvangen. Het CDA wilde zo ver nog niet gaan, maar verlangt wel opheldering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Weer kritiek Hirsi Ali op hulpbeleid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken