Bekijk het origineel

Nieuwe arrestaties van rebellen in Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe arrestaties van rebellen in Irak

Dochter Saddam pleit voor internationaal proces

3 minuten leestijd

BAGDAD - Amerikaanse soldaten hebben in het noorden van Irak rebellenleider Quiss Hattam en 78 anderen opgepakt. Dat heeft het leger gisteren gemeld. Ook werd materiaal om bommen te maken in beslag genomen.

De operatie vond plaats in Abu Safa, in de buurt van de stad Samarra, zo'n 100 kilometer ten noorden van Irak. Maandag schoten Amerikaanse militairen in Samarra elf Irakezen dood nadat een Amerikaanse patrouille er in een hinderlaag was gelopen.

Quiss Hattam komt niet voor in het kaartspel met de 55 meest gezochte Irakezen, maar was nummer 5 op de lijst van "high value targets", waar het Amerikaanse leger jacht op maakt. Nummer één op beide lijsten, Saddam Hussein, werd zaterdag in de kraag gevat.

Het oplaaiend geweld in Irak toont aan dat de arrestatie van Saddam Hussein geen snelle oplossing biedt voor de problemen in het land. Tegelijkertijd maken Iraakse functionarissen zich op voor een snelle berechting van de dictator. De Amerikanen willen echter wachten totdat de macht in Irak is overgedragen aan de Irakezen.

Bij ongeregeldheden ten noorden en ten westen van de hoofdstad Bagdad kwamen in 24 uur tijd zeker zeventien personen om het leven. In Samarra ontaardde een demonstratie voor Saddam Hussein in Mosul in geweld waarbij een politieagent het leven verloor en een andere agent gewond raakte. Deelnemers aan de demonstratie zwaaiden met oude bankbiljetten met de beeltenis van Saddam Hussein erop.

Bij de hinderlaag in Samarra lieten guerrillastrijders die op de uitkijk stonden bij nadering van de Amerikaanse patrouille een vlucht duiven los, kennelijk als signaal aan de anderen, zei het leger. Twee mannen die de aanval inzetten door vanaf motorfietsen het vuur op de patrouille te openen, mengden zich daarna onder kinderen die uit school kwamen, zei het leger. De Amerikanen maakten gebruik van sluipschutters om te voorkomen dat burgers zouden worden geraakt, aldus het communiqué.

Behalve in Mosul werden in verscheidene andere Iraakse steden demonstraties voor Saddam gehouden, wat duidelijk maakt dat de vreugde over de gevangenneming van de afgezette leider niet door iedereen in Irak wordt gedeeld.

Terwijl medestanders van Saddam hun woede over diens arrestatie uiten, gaat het debat over de manier waarop de voormalige dictator moet worden berecht door. De door de Amerikanen aangestelde regeringsraad wil Saddam het liefst zo snel mogelijk voor de rechter brengen. Dat moet gebeuren voor het speciale Iraakse tribunaal dat misdadigers uit het Ba'ath-regime van Saddam moet berechten. Volgens een van de architecten van het tribunaal, Salem Chalabi, kan dat proces al in het voorjaar beginnen.

Juristen en politieke leiders bereiken volgens het lid van de regeringsraad groeiende overeenstemming om de ex-dictator voor een beperkt e hoeveelheid specifieke "gruweldaden" te vervolgen. Voorbeelden daarvan zijn de inzet van chemische wapens tegen Koerden en de moord op politieke tegenstanders. Op die manier moet worden voorkomen dat het proces vastloopt.

De VS willen de ex-dictator echter nog zeker een halfjaar vasthouden. Washington zou hem namelijk niet zo maar kunnen uitleveren aan een lichaam dat ze zelf in het leven hebben geroepen. De regeringsraad is praktisch noch juridisch de regering van Irak en is geen partij bij de Conventies van Genève.

Saddam Husseins dochter Raghad heeft gisteren gezegd dat zij en haar zusters een internationaal proces wensen tegen hun vader die zaterdag werd gearresteerd. "Hij moet niet worden berecht door de Iraakse regeringsraad die is aangesteld door de bezetters."

De in Jordanië verblijvende Raghad Hussein zei verder te vermoeden dat haar vader op het moment van de arrestatie, afgelopen zaterdag, is gedrogeerd. "Een leeuw blijft een leeuw, zelfs in gevangenschap. Denkt u dat ze hem hadden kunnen arresteren als ze hem niet hadden verdoofd?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nieuwe arrestaties van rebellen in Irak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken