Bekijk het origineel

Kamer tegen selectie in hoger onderwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer tegen selectie in hoger onderwijs

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer voelt niets voor het plan van staatssecretaris Nijs van Onderwijs om experimenten te houden met collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort.

Gisteren heeft het kabinet een notitie van de bewindsvrouw over deze onderwerpen vastgesteld. Nijs wil hoger collegegeld mogelijk maken voor topstudies en studies die extra begeleiding vragen. Collegegelden voor technische studies, lerarenopleidingen en opleidingen in de zorg zouden omlaag kunnen, om extra studenten te trekken. Verder mogen (top)opleidingen hun toekomstige studenten testen op motivatie, kennis en vaardigheden.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is tegen de experimenten en vindt dat daardoor de studenten geen gelijke kansen meer hebben. Het CDA heeft enkele jaren geleden bij de invoering van het bachelor/mastersysteem vergelijkbare experimenten van de toenmalige minister, Hermans, tegengehouden. Bij de laatste begrotingsbehandeling heeft het CDA-kamerlid Joldersma zich nog uitgesproken tegen experimenten die de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengen.

Het kabinet stemde gisteren ook in met een plan van staatssecretaris Nijs om de regels voor de prestatiebeurs in het hoger onderwijs aan te scherpen. De studiebeurslening wordt alleen omgezet in een gift als de student zijn diploma behaalt. De omzet van de lening in een gift na het eerste studiejaar komt daarmee te vervallen. Nijs had dit plan reeds opgenomen in de begroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Kamer tegen selectie in hoger onderwijs

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken