Bekijk het origineel

Vaste tijdstippen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vaste tijdstippen

3 minuten leestijd

En toen was ik een paar weken aan het lijnen, maar had nog geen gram verloren. Nou ja, soms wees de weegschaal wat minder aan (per ongeluk), maar dan meende ik dat er direct weer bij te mogen eten. Nooit geweten dat een mens zo vindingrijk kon zijn in het verzinnen van smoezen om toch vooral door te kunnen gaan met oude gewoonten. De ene avond was de extra koek verdiend vanwege het harde werken, de andere dag omdat ik niet gewerkt en daardoor veel bewogen had. En de dag erop

En zo ging het door en door. Iedere avond, voor het slapengaan, was er het vaste weegritueel. Helemaal fout, zo werd me al snel verteld door de echte experts op afslankgebied. Wie het goed wil aanpakken, moet twee dingen in ieder geval het huis uit doen: snoep en de weegschaal!

Het lijkt absoluut het domste advies dat je een afvaller geven kunt, maar het blijkt een basisregel voor enige hoop op succes. Want juist dat dagelijkse wegen is een ramp. Of omdat je weer bent aangekomen, hoewel je toch zo goed hebt opgelet, of omdat je bent afgevallen, want dan lijken je pogingen dus succesvol, wat direct een terugvallen in oude eet- en snoepgewoonten tot gevolg heeft.

Voordat je de weegschaal de deur uit doet -of voor een aantal dagen in de kast zet- moet er een andere schoonmaak plaatsvinden. Alle koeken en snoepjes moeten gewoon weg. Je kunt jezelf namelijk wel blijven bedotten, maar de praktijk leerde me dat ik zelfs midden in de nacht, in het pikkedonker, precies de begeerde waren wist te vinden. En juist 's nachts, als de honger -hoe durf je eigenlijk als weldoorvoed westers mens dat woord in de mond te nemen- toesloeg, bleek geen kast te ver, geen la te diep.

Het laatste zakje chips, voor mezelf weggestopt, wist ik feilloos te vinden. En als er echt geen koek, chips, chocola, speculaas of pepernoten meer op zolder of in de kelder te vinden waren, dan was er altijd nog kaas en brood. Of een restje chocoladepasta in een overjarige pot ergens achter in de koelkast. En reken maar dat dat op zo'n moment echt op moet.

Schaamteloos was het, vernederend! Zeker als je de volgende morgen in het heldere daglicht de kruimels op het aanrecht zag of, erger, de lege chipszak op de grond. Hoe had het toch zo ver kunnen komen? Waarom was ik niet sterker? 's Avonds was het allemaal extra zuur, want de weegschaal loog niet

Juist daar zit de tweede fout. Iedere avond wegen is bijna net zo verkeerd als snoep of koek in huis houden. Stel een vast weegtijdstip in, liefst met iemand anders die ook aan het lijnen is. Twee buurvrouwen van me hebben het maanden volgehouden om iedere week op een vaste dag samen te gaan wegen. De score netjes noteren, zodat er altijd nog een getuige is die weet dat je weer aan het afglijden bent. Sociale controle noem je dat in andere gevallen. Ook in dit geval blijkt die te behoeden voor uitspattingen.

Alle lekkernijen echt de deur uit en de weegschaal slechts op vastgestelde tijdstippen gebruiken. Dán komt er tekening in de strijd. Niet dat je op dat moment al met afslanken begonnen bent, maar er is dan wel aan een aantal basisvoorwaarden voldaan. Vergelijk het met het onderbinden van schaatsen. Je hebt daarna nog geen wereldrecord gevestigd, maar je kunt in ieder geval beginnen met schaatsen.

Dick

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Vaste tijdstippen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken