Bekijk het origineel

Wapeninspecties Libië al volgende week

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wapeninspecties Libië al volgende week

2 minuten leestijd

WENEN - Libië heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toestemming gegeven om volgende week te beginnen met inspecties van zijn atoominstallaties. Dat heeft het in Wenen gevestigde VN-agentschap gisteren bekendgemaakt. IAEA-directeur Mohamed al-Baradei zal de eerste onderzoeken leiden.

Tripoli heeft hem inmiddels bevestigd het aanvullend protocol van het non-proliferatieverdrag te willen tekenen. Dit aanhangsel van het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt, maakt de onverwachte inspecties mogelijk, ook van niet-overheidsinstellingen. Bovendien moet Libië uitgebreider rapporteren over zijn nucleaire ontwikkelingen.

Het atoomprogramma van Libië bevindt zich nog in de eerste fase, aldus al-Baradei. De pogingen om uranium te verrijken zijn volgens hem "nog in het beginstadium." Het land heeft in het verleden onder meer nucleair materiaal en technische benodigdheden geïmporteerd.

Libië verklaarde eind vorige week zijn programma en de ontwikkeling van nucleaire, biologische en chemische wapens te staken. Op de stap van het bewind van kolonel Gaddafi is internationaal positief gereageerd.

In het afgelopen weekeinde voerde een Libische delegatie al overleg met het IAEA in zijn hoofdkwartier in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. IAEA-directeur Mohammed al-Baradei sprak daar zaterdag met de secretaris van het Libische Nationale Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hier werd een akkoord bereikt over de onverwachte inspecties.

De Amerikaanse president George Bush sprak van "een wijze en verantwoordelijke keuze." De Britse premier Tony Blair noemde het besluit historisch. Arabische landen dringen nu bij Israël aan op de ontmanteling van zijn nucleaire, biologische en chemische wapenvoorraad. De Israëlische minister Sivan Shalom van Buitenlandse Zaken zei dat Libië "weer in de armen van de internationale gemeenschap kan worden gesloten" als het besluit ten uitvoer wordt gebracht.

De Libische premier Shokri Ghanem zei gisteren dat Libië de betrekkingen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wil normaliseren en zich wil richten op de verbetering van de economische situatie van het land. Libië heeft de afgelopen maanden in het geheim met Washington en Londen onderhandeld over maatregelen om de economische en militaire sancties tegen het land op te heffen. Die werden in 1986 ingesteld omdat het land terroristische groeperingen zou steunen. Volgens de VS was Libië ook verantwoordelijk voor de aanslag op een PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie. Daarbij kwamen meer dan 250 mensen om het leven.

Regeringsfunctionarissen in Washington verklaarden dat Libië een stap in de goede richting heeft gezet, maar dat het nog te vroeg is om de sancties op te heffen. De Amerikaanse regering beschuldigt het bewind van Gaddafi er onder meer van het internationaal terrorisme te steunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Wapeninspecties Libië al volgende week

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken