Bekijk het origineel

Pakistan: Toch nucleair materiaal naar Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pakistan: Toch nucleair materiaal naar Iran

2 minuten leestijd

ISLAMABAD - De regering van Pakistan heeft gisteren gezegd dat enkele wetenschappers die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de Pakistaanse atoombom waarschijnlijk nucleaire kennis en technologie aan Iran hebben verkocht.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een aantal van hen ondervraagd. De regering heeft aanwijzingen dat verscheidene Pakistanen mogelijk uit hebzucht en persoonlijke ambitie de nucleaire technologie hebben verstrekt.

Pakistan is de zaak op het spoor gekomen door vragen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, over de mogelijke uitwisseling van nucleaire kennis en technologie tussen Pakistan en Iran. "Informatie waar het IAEA over beschikte leidde ons in de richting van enkele Pakistaanse wetenschappers", aldus buitenlandwoordvoerder Masood Khan. Om welke kennis en technologie het precies gaat, is vooralsnog onduidelijk. Een zegsman liet weten dat Pakistan tot op de bodem zal uitzoeken of technologie naar Iran is geëxporteerd.

Volgens Khan worden twee nucleaire onderzoekers die verbonden zijn aan het Khan Onderzoekscentrum, dat aan de basis lag van de ontwikkeling van de Pakistaanse atoombom, als verdachten in de zaak beschouwd. De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft steeds ontkend dat de regering betrokken is geweest bij de levering van nucleaire technologie aan Iran.

Het IAEA wees onlangs Rusland, China en Pakistan aan als de landen waar Iran waarschijnlijk kennis en technologie heeft verworven voor de ontwikkeling van een atoombom. Teheran heeft na moeizame onderhandelingen het IAEA toestemming gegeven alle atoominstallaties in het land te bezoeken en ontkent de ontwikkeling van een nucleair wapen na te streven. Wel zegt het kerncentrales te willen bouwen om te voorzien in de nationale energiebehoefte. Enkele maanden geleden werden in Iran kleine hoeveelheden verrijkt uranium gevonden, de belangrijkste grondstof voor de bouw van een atoombom.

Pakistan is er ook van beschuldigd nucleaire technologie aan Noord-Korea te hebben geleverd in ruil voor raketten. Musharraf heeft toegegeven dat Pakistan de beschikking heeft over Noord-Koreaanse raketten, maar ontkent daarvoor te hebben 'betaald' met nucleaire technologie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Pakistan: Toch nucleair materiaal naar Iran

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken