Bekijk het origineel

Ophef over gedrag gezagsdragers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ophef over gedrag gezagsdragers

Politie Amsterdam: Oudkerk kwaad na bekeuring

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het politiekorps van Amsterdam ergert zich in hoge mate aan de houding van enkele gezagsdragers nadat zij in de fout waren gegaan. Wethouder R. Oudkerk, voorzitter S. Willing van het stadsdeel Amsterdam-Osdorp en advocaat mr. P. Nicolaï gingen na hun overtreding flink tekeer tegen de agenten die hen verbaliseerden, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse politie.

"De manier waarop ze zich hebben gedragen hoort niet bij gezagsdagers", zegt de woordvoerster. "Ik vind dat heel raar. Zij hebben een voorbeeldfunctie in de stad. Als ze het er niet mee eens zijn, moeten ze de zaak voor de rechter laten komen."

Oudkerk werd volgens de politie zeer kwaad nadat hij een bekeuring kreeg voor het fietsen zonder achterlicht. Advocaat Nicolaï, die dit jaar enkele maanden raadsman van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn was, gedroeg zich "heel recalcitrant" toen agenten hem bekeurden voor rijden onder invloed. Willing werd aangehouden voor belediging nadat hij agenten schoffeerde die hem bekeurden omdat hij midden op de Dam stond geparkeerd.

Ook voormalig president W. Duisenberg van de Europese Centrale Bank is onlangs aangehouden voor het rijden onder invloed, maar hij maakte geen problemen. "Hij ging netjes mee naar het politiebureau." Duisenberg moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Oudkerk gaat stappen ondernemen tegen het openbaar worden van zijn vergrijp, zo hij liet weten aan Radio Noord-Holland. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn aanhouding als burger via de politie naar buiten komt. De Telegraaf kwam op basis van de politie-informatie als eerste met het bericht. Op korte termijn wil Oudkerk een gesprek met burgemeester Cohen en hoofdcommissaris Kuiper van het Amsterdamse korps over deze kwestie.

Nicolaï wil bij dit gesprek aanschuiven. "Dit is een actie beschadiging politie." Hij moest na een blaasproef meekomen naar het politiebureau, waar hij tussen vele anderen als enige zijn mobiele telefoon moest inleveren. "Ik ben allergisch voor machtsmisbruik", aldus Nicolaï. "Ik heb toen een stevig woordje gewisseld met de hulpofficier. Ik heb geen agenten uitgescholden." Op het bureau kondigde hij al aan werk te maken van het gedrag van de politie.

De advocaat van Willing vindt het "ernstig dat de politie feitelijke onjuistheden aan het lekken is." De geparkeerde auto op de Dam was niet van Willing en hij was niet de bestuurder, aldus raadsman S. Schram.

De stadsbestuurder heeft uiteindelijk alleen een bon gekregen voor belediging. "Hij legde een verband met '40-'45 toen hij de Duits klinkende naam van de agent hoorde", zegt Schram. "Hij heeft de hele middag doorgebracht op het politiebureau."

Het openbaar ministerie in Amsterdam is "heel ongelukkig" met de wijze waarop het nieuws naar buiten kwam. "Dat is in strijd met de landelijke aanwijzingen voor hoe we moeten voorlichten", aldus persofficier D. Kruimel. Het is volgens haar gebruik om verdachten niet bij naam en toenaam te noemen voordat ze veroordeeld zijn. Het OM heeft het hoofd woordvoering bij de Amsterdamse politie hierop aangesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Ophef over gedrag gezagsdragers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken