Bekijk het origineel

Annan wijst op armoe, honger en ziekte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Annan wijst op armoe, honger en ziekte

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - Secretaris- generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft donderdag in een nieuwjaarsboodschap gezegd dat de wereld in 2003 is afgeleid door de oorlog in Irak en zich nu moet gaan bezighouden met werkelijke problemen.

De oorlog in Irak heeft de verdeeldheid in de hand gewerkt, aldus Annan. Het is voor 2004 van het grootste belang dat aandacht wordt besteed aan problemen die voor de meesten van de 6,3 miljard mensen op de wereld belangrijker zijn, namelijk armoede, honger en ziekte.

"We moeten zeker het terrorisme bestrijden en we moeten de verspreiding van dodelijke massavernietigingswapens voorkomen", zei Annan. "Maar laten we ook ja zeggen tegen ontwikkeling. Laten we hoop brengen in de levens van degenen die lijden." Hij vervolgde: "Zonder ontwikkeling en hoop komt er geen vrede."

Annan riep in herinnering dat op de millenniumtop van september 2000 wereldleiders hadden beloofd tegen 2015 specifieke doelstellingen te verwezenlijken, zoals halvering van het aantal mensen dat leeft in extreme armoede, lager onderwijs voor ieder kind, toegang tot schoon water voor alle mensen en maatregelen tegen de aids-epidemie. "Om die doelstellingen te verwezenlijken is slechts een klein deel nodig van het geld dat de wereld uitgeeft aan wapens. Toch zou dat miljarden mensen hoop geven en ons allen groter veiligheid bieden", zei Annan.

"Maar in 2003 kwamen wij die beloften niet na. Wij lieten ons op sleeptouw nemen door oorlogvoering en verdeeldheid. Tweeduizendvier moet anders worden. Het moet het jaar worden waarin het tij wordt gekeerd", aldus Annan. Hij wees erop dat jaarlijks miljoenen mensen sterven door armoede, honger, onveilig drinkwater, milieuvervuiling en ziekten die te voorkomen of te genezen zijn.

De discussie over de oorlog in Irak leidde tot grote verdeeldheid binnen de VN-Veiligheidsraad en een groot deel van de wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Annan wijst op armoe, honger en ziekte

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken