Bekijk het origineel

Feike Asma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Feike Asma

2 minuten leestijd

In de serie cd's met bekende en minder bekende bewerkingen van Feike Asma is deel 4 verschenen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de opvolger van Feike Asma op 'zijn' orgel, Jaap Kroonenburg, zet de orgelbewerkingen van Asma op een volwaardige en muzikale wijze neer op het Garrels-orgel van de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. Door zijn spel valt het op dat veel composities vaak goed, hoewel niet complex, geconstrueerd zijn en wel degelijk muzikale inhoud hebben.

Er moet echter wel eens geconstateerd worden dat veel bewonderaars van Feike Asma zijn muziek uitvoeren op een wijze die vaak wordt bestempeld als authentiek. Maar eigenlijk laat men van de muziek niets over dan slordig spel wat techniek en voordracht betreft, waardoor de muzikale zeggingskracht van de composities te niet wordt gedaan. Jaap Kroonenburg heeft vier jaar als leerling en twaalf jaar lang als tweede organist van Maassluis op de voet (en handen) kunnen volgen hoe Asma zijn bewerkingen speelde en registreerde. Daarom is de mate van authenticiteit van Kroonenburgs spel mijns inziens groter dan van menig navolger. De muziek wordt daadwerkelijk tot klinken gebracht, los van allerlei sentimenten.

Het aardige van deze serie -dus ook van deze cd- is dat er zowel bekende bewerkingen zoals Orgelkoraal "Heugelijke tijding", Fantasie Psalm 42 en "Beveel gerust uw wegen", als minder bekende zijn opgenomen, waaronder Voorspel Psalm 5 en Bewerking Psalm 16. Ook bewerkingen die nooit zijn uitgegeven, zoals Psalm 116 en Psalm 79. Dat Feike Asma ook zocht naar andere klanken is duidelijk te horen in een bewerking over Psalm 72: moderne klanken buitelen over elkaar heen. Boeiend om deze kant van Asma's liedbewerkingen te leren kennen.

Het voorbeeldige booklet geeft veel achtergrondinformatie over de keuze van de bewerkingen, een lezenswaardig hoofdstuk over Feike Asma en zijn liedbewerkingen, over Jaap Kroonenburg en over het orgel. En wat dat orgel betreft: goede wijn behoeft geen krans. Na de laatste grote onderhoudsbeurt in 2002 klinkt het orgel mooi egaal en briljant. Kortom, een mooie cd die ik niet alleen graag in handen zie van hen die regelmatig muziek van Asma beluisteren en spelen, maar ook in het bezit van diegenen die houden van eenvoudige koraalbewerkingen met een duidelijke melodievoering.

N.a.v. "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma 4", Garrels-orgel, Groote Kerk Maassluis; CD 1732.03.18; 12,00.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Feike Asma

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken