Bekijk het origineel

Stoppen met roken blijft populair plan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stoppen met roken blijft populair plan

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Stoppen met roken staat bij veel mensen in de topvijf van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Inmiddels hebben ruim 700.000 rokers zich bij de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) gemeld. Zij willen stoppen met ingang van 1 januari.

Stivoro begon twee maanden geleden met de campagne "Nederland start met stoppen". Via een internetpagina kunnen rokers laten weten dat ze van plan zijn met roken op te houden. "Het besef dat de roker samen met honderdduizenden landgenoten stopt, is een enorme morele steun", aldus Stivoro gisteren.

Tot de laatste dag van het jaar kunnen mensen zich aanmelden. Vlak voor de jaarwisseling beslissen veel Nederlanders op de valreep dat ze (opnieuw) willen proberen te stoppen. Sommige stoppers maken iets bijzonders van de mijlpaal: op de Stivoro-site geven ze aan dat ze hun laatste sigaret onder de douche willen roken, op een berg, op het skutsje van Grouw, of ze lijsten het restant van de sigaret in.

Op de internetpagina kunnen deelnemers aangeven waarom ze van hun slechte gewoonte af willen. Tweederde zegt te stoppen vanwege de gezondheidsaspecten. Financiƫle overwegingen en een betere conditie komen op de tweede en de derde plaats.

Stivoro wil de stoppers helpen en heeft op de site alvast voorbereidingstips gezet. Zo is een duidelijke indeling van de eerste twee dagen van belang, zodat stoppers precies weten wat ze gaan doen. Ook adviseert de stichting de roker alles weg te gooien wat met roken te maken heeft.

Tijdens de millenniumcampagne deden 800.000 Nederlanders een stoppoging. De stoppers worden geholpen door het toenemende aantal antirookmaatregelen. Vanaf 1 januari heeft elke werknemer recht op een rookvrije werkplek. De horecasector heeft voorlopig vrijstelling gekregen. Vier op de vijf Nederlanders heeft begrip voor regels die de gevolgen van het roken beperken en 62 procent vindt de Tabakswet zelfs noodzakelijk, zo blijkt uit NIPO-onderzoek dat in opdracht van Stivoro is uitgevoerd. De stichting vindt dat er "relatief veel aandacht" besteed wordt aan de reacties van een kleine groep rokers die het niet eens is met de regelgeving.

Concerns als Philips, ABN AMRO, Unilever en KPN zeggen klaar te zijn voor de maatregel. De bedrijven denken dat het overheidsgebod hun medewerkers zal stimuleren helemaal op te houden met roken, zo lieten ze gisteren weten.

Bij de ABN AMRO-bank, die in Nederland bijna 30.000 mensen in dienst heeft, mag het personeel al sinds begin dit jaar niet meer op de werkplek een sigaret of sigaar opsteken. De bank heeft haar medewerkers ook een cursus aangeboden om te stoppen met roken.

"Sinds 1 januari wordt er veel minder gerookt, ook dankzij de cursus. Mensen worden zich bewuster van het roken en stoppen eerder", aldus een woordvoerder. Ook Unilever biedt zijn personeel een cursus aan om te stoppen met roken. Het hoofdkantoor van het bedrijf in Rotterdam is al twee jaar rookvrij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Stoppen met roken blijft populair plan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken