Bekijk het origineel

Recordaantal rokers in noorden meldt zich bij Stopshop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recordaantal rokers in noorden meldt zich bij Stopshop

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De Stopshop, een organisatie die rokers begeleidt op de moeilijke weg naar een rookvrij leven, beleeft deze weken een piek in de belangstelling. De organisatie begeleidt de komende tijd in het noorden van het land honderden rokers die van hun tabaksverslaving af willen.

Dit maakte de Stopshop Noord-Nederland in Groningen gisteren bekend. Vooral vanwege de invoering van de nieuwe tabakswet, die sinds 1 januari verplichte rookvrije werkplekken afdwingt, melden zich veel bedrijfsgroepen aan.

"In een gemiddeld jaar was er slechts een handjevol groepen in deze tijd van het jaar", aldus coördinator J. Kerssen. "In het afgelopen jaar was het aantal deelnemers wel fors gestegen. Met de nieuwe tabakswet op komst, probeerden veel werknemers de invoering per 1 januari alvast als niet-roker mee te maken. Maar de huidige drukte overtreft alles."

De organisatie werkt nauw samen met de GGD's in de regio. Via Thuiszorg Groningen wordt informatie verstrekt over 25 methoden tot stoppen. Onder de naam Stoppunt zijn er wekelijkse spreekuren.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 42. "Inderdaad een wat oudere groep", zegt Kerssen. "Deze mensen blijken het meest gemotiveerd, onder meer omdat ze zich rond die leeftijd grotere zorgen maken om hun gezondheid in de toekomst. Jongeren geloven het vaak nog wel een tijdje."

Naar schatting probeert bijna een miljoen Nederlanders deze week te stoppen met roken. Het aantal volhouders onder mensen die zonder hulp stoppen, is na de eerste poging 5 tot 7 procent. Met begeleiding kan dat percentage tot 30 groeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Recordaantal rokers in noorden meldt zich bij Stopshop

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken