Bekijk het origineel

Verleidingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verleidingen

4 minuten leestijd

Internet. Een toverwoord, ook voor de afvaller die het professioneel wil aanpakken. Via via hoorde ik dat je als 'lijner' gewoonweg niet om www.voedingscentrum.nl heen kunt. Dus maar eens een kijkje genomen. Inderdaad, een prachtige site, waar je alles over eten, afvallen en bewegen te weten kunt komen. Maar eerst moet ik iets opbiechten over mijn eetgedrag tijdens de feestdagen, die inmiddels alweer achter ons liggen.

Met welhaast onmenselijke inspanning heb ik tot een paar dagen voor de jaarwisseling de oliebollenkraam in het centrum van de stad weten te ontwijken. Ik was er trots op als een klein kind. Uiteraard vertelde ik niemand dat ik er wel een paar keer flink voor moest omlopen, om niet in verleiding te komen. Tot ik visite kreeg (geen smoes) en een paar lekkere appelflappen wilde halen bij een groot warenhuis. Natuurlijk stonden er uitgerekend deze dag geen vitrines vol lekkers bij de uitgang, zoals al die andere keren toen ik er met afgewend hoofd voorbij ben gelopen. Dus moest (?) ik wel naar de grote oliebollenkraam, een straatlengte verderop.

Het was koud, er vielen een paar verdwaalde sneeuwvlokken en toen ging het mis. Nee, dat kwam niet door die paar sneeuwvlokken of door de kou, maar wel door de bijna verdovende werking die een en ander op me had. Ze lagen daar zo mooi op stapeltjes te pronken dat ik er als het ware naartoe getrokken werd. Alsof er magneten in de bruine baksels zaten in plaats van krenten.

De juffrouw moest twee keer vragen wat ik wilde, ik leek wel in trance. Appelflappen, had ik moeten zeggen, maar ik wees alleen maar naar die bruine gedrochten die me het water al bij voorbaat in de mond deden lopen. "Eén?" vroeg ze verbaasd. "Vijf", antwoordde ik, schuchter maar beslist. Nog terwijl ik het zei, joeg het bloed naar m'n wangen. Zie mij hier nou staan! Ik keek om me heen alsof ik bekenden in de buurt vreesde, maar achter me stond slechts een rij vreemden te koukleumen. De oliebollenjuffrouw tikte netjes vijf grote krentenbollen in een zak. Alleen al de manier waarop ze dat deed, was genieten. Poedersuiker kreeg ik er apart bij. De schade was 3 euro, maar de echte schade zou nog komen.

Een goed uur later zat ik op de bank met een heel naar gevoel in m'n buik en een nog naarder gevoel in m'n hoofd. De zak was leeg, op het schoteltje restte slechts wat poedersuiker. Het was voorbij, ik was bezweken. Toch nog. Toen ik het schoteltje in de afwasmachine zette, bedacht ik opeens dat ik nu nog niks had voor de visite die vanavond komen zou. Dus snel weer naar de winkel om Ja, zo gaat dat dus.

Gelukkig kon ik op de website van het voedingscentrum zien dat zowel de wandeling naar de oliebollenkraam als de tweede gang naar de supermarkt me toch enig gewicht hadden doen verliezen. Het nut van beweging wordt daar namelijk breed uitgemeten. Even klikken op de link "maak je niet dik", doorklikken op "voldoende bewegen" en dan verder naar "energieverbruik". Bij iedere activiteit staat vermeld hoeveel calorieën per kilogram lichaamsgewicht per uur er verbruikt worden. Voor wandelen is dat 3,5 kcal/kg/uur. Het is niet veel, maar in ieder geval meer dan de 1,0 kcal/kg/uur die lezen oplevert. Om over de 0,9 die slapen scoort, maar niet te spreken. Dat is wel het domste dat je als 'lijner' kunt doen.

Wie meer calorietjes wil verbruiken, moet eens nadenken over een knipkaart voor het zwembad (6,0) of een uurtje hardlopen per dag (11,5). Wielrennen is ook niet mis, daarmee verzweet je 12,0 kcal/kg/uur. Oftewel: een uur racefietsen levert voor iemand met een lichaamsgewicht van 90 kilo een verbruik op van 1080 kilocalorieën. Traplopen is ook goed voor de gezondheid (8,0) en rustig fietsen is toch altijd nog goed voor een verbruik van 4 kcal/kg/uur. Slecht nieuws voor verliefde mensen: van zoenen word je niet echt mager. Verbruik: 1 kcal/kg/uur

Dick

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Verleidingen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken