Bekijk het origineel

Saakasjvili winnaar verkiezingen Georgië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saakasjvili winnaar verkiezingen Georgië

3 minuten leestijd

TBILISI - Michail Saakasjvili heeft de gisteren gehouden presidentsverkiezingen in Georgië met een ruime marge gewonnen. Volgens peilingen van het onafhankelijke Georgische televisiestation Roestavi-2 onder stemmers kreeg hij 85,8 procent van de stemmen.

De stembusgang was nodig na de "rozenrevolutie" van eind november, toen president Eduard Sjevardnadze geweldloos werd afgezet. Verkiezingen begin die maand waren frauduleus verlopen. Saakasjvili, de grote man achter de rozenrevolutie, eiste kort na sluiting van de stembureaus de overwinning op. "We hebben een heel belangrijk mandaat van onze bevolking gekregen om het land op te ruimen, de macht hier te consolideren, om het investeringsvriendelijk te maken, vreedzaam en welvarend", zei Saakasjvili. De officiële uitslag zal waarschijnlijk nog tot woensdag op zich laten wachten.

Het stond vooraf wel vast dat de 36-jarige Saakasjvili de verkiezingen zou winnen. De belangrijkste vraag was of de opkomst groot genoeg zou zijn. Het hoofd van de kiesraad, Zoreab Tsjiaberasjvili, zei dat om 5 uur 's middags ongeveer 1,2 miljoen van de 1,7 miljoen kiezers hun stem hadden uitgebracht. De verkiezingen zijn geldig als minstens 50 procent van de kiezers heeft gestemd.

Saakasjvili noemt corruptiebestrijding een van zijn hoofdtaken. Om een gezond financieel beleid en investeringsklimaat te bewerkstellingen "moet de corruptie binnen alle lagen ophouden." Georgië wordt geteisterd door corruptie, misdaad en armoede. De elektriciteit valt veelvuldig uit. Bovendien zijn er verscheidene afscheidingsbewegingen actief in het land in de Kaukasus.

Voor de verkiezingen waren er verscheidene geweldsincidenten. Een lid van de oppositiepartij werd beschoten, terwijl een televisiestudio met een granaatwerper werd bestookt.

Een ontspannen ogende Sjevardnadze gaf toe dat hij had gestemd op de man die hem ten val had gebracht. Hij zei verder een beetje afgunstig te zijn op Saakasjvili's jeugd en vitaliteit: "Ik wou dat ik zijn energie had. Misja (Saakasjvili's roepnaam, red.) heeft talent voor contact met mensen."

Behalve Saakasjvili waren er nog vier kandidaten. Meer dan 500 buitenlandse waarnemers zagen toe op het verloop van de verkiezingen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had haar best gedaan om op het laatste moment nog toezichthouders te sturen. Er waren gisteren aan het eind van de dag geen meldingen van onregelmatigheden. De Amerikaanse ambassadeur Richard Miles zei dat het wat hem betreft "normale verkiezingen" waren geweest.

Dat de presidentsverkiezingen eerlijk zijn verlopen, is ook de indruk van de Nederlandse parlementariër Bert Koenders, die als waarnemer voor de OVSE de stembusgang bijwoonde. "De Georgiërs hebben de test van redelijk eerlijke verkiezingen goed doorstaan", aldus Koenders. Hij en zijn OVSE-collega's hebben geen incidenten ontdekt.

Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Zij noemde de overwinning "een mooi slotakkoord" van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Saakasjvili winnaar verkiezingen Georgië

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken