Bekijk het origineel

Kampen vecht afwijzing subsidie voor klokken aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kampen vecht afwijzing subsidie voor klokken aan

2 minuten leestijd

KAMPEN - Burgemeester en Wethouders van Kampen hebben bij de provincie Overijssel bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van de aanvraag voor 45.000 euro subsidie voor de reconstructie van de luidklokken in de toren van de Bovenkerk in Kampen.

Een halfjaar geleden heeft de provincie op advies van de monumentencommissie de subsidieaanvraag afgewezen.

De provincie Overijssel is van mening dat alleen de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden in aanmerking zou kunnen komen voor subsidie. Maar omdat niet wordt voldaan aan de vereiste subsidiabele kosten van minimaal 200.000 euro, is het subsidieverzoek afgewezen.

De gemeente meent echter dat het gehele project kan worden gezien als restauratie, omdat het gelui hersteld wordt naar de situatie van 1482. Volgens het college wordt deze mening gedeeld door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. "Er wordt in het besluit van GS ten onrechte onderscheid gemaakt tussen reconstructie en restauratie."

Tijdens een hoorzitting bij de provincie Overijssel, volgende week maandag, krijgt het college de gelegenheid de bezwaren mondeling toe te lichten.

De totale investering van de restauratie van het Geert van Wou-gelui is geraamd op ruim 355.000 euro. Rond de 15e eeuw was Geert van Wou een van Europa's bekendste klokkengieters.

Het project Klokgelui bestaat uit drie fasen. Als eerste het herstel van de klokkenstoel en het luidmechanisme (kosten bijna 117.000 euro) Ten tweede de uitbreiding van de klokkenstoel voor zes luidklokken (kosten ruim 38.000 euro). En als laatste fase de zes luidklokken (kosten 200.000 euro).

Bij de eerste fase worden tijdens het restaureren alle nog bestaande oorspronkelijke constructiemogelijkheden waar mogelijk behouden. Later (slecht) aangebracht timmerwerk wordt verwijderd en hersteld naar de 15e-eeuwse situatie.

De tweede fase heeft tot doel de situatie van 1481 als geheel te herstellen. Dat deel van de klokkenstoel is, vermoedelijk in de 17e eeuw, gesloopt toen er acht Van Wou-klokken uit de toren werden verwijderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kampen vecht afwijzing subsidie voor klokken aan

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken