Bekijk het origineel

Amersfoortse school voert kledingcode in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amersfoortse school voert kledingcode in

2 minuten leestijd

AMERSFOORT - Het gereformeerde Guido de Brèscollege in Amersfoort wil kledingvoorschriften invoeren voor leerlingen en docenten. De school wil een eind maken aan allerlei aanstootgevende kleding op het college. Dat werd gisteren bekend.

Volgens directeur Oosterhuis dragen de leerlingen te vaak kleding die voorzien is van discriminerende teksten. Bovendien zouden te veel blote buiken en navelpiercings te zien zijn. De komende weken overlegt de school met ouders en leerlingen over het kledingvoorschrift. Directeur Oosterhuis wil met de nieuwe maatregel leerlingen tegen elkaar en zichzelf beschermen.

Het Guido de Brèscollege heeft tot nu toe geen kledingregels, zegt Oosterhuis. "Het enige is dat de kleding niet aanstootgevend mag zijn." Nu veel scholen druk zijn met het opstellen van regels, met name voor het dragen van hoofddoekjes, zag Oosterhuis een kans om via dergelijke regels de identiteit van de school beter uit te dragen, zegt hij.

"De kleding is wat ons betreft veel te bloot. De regel wordt dat zij niet seksueel uitdagend mag zijn. Maar ja, wat is dat? Ik heb aarzelend een poging gedaan om dat in te vullen. Blote navels en dergelijke zijn op zich allemaal prachtig, maar zo wil ik niet naar mijn leerlingen kijken. Je zit niet op school om je navel te laten zien."

De directeur vindt dat seksueel uitdagende kleding "onevenredig veel aandacht op het lichaam van de drager vestigt. Hetzij door het onbedekt te laten, hetzij door het heel strak af te kleden."

De voorschriften zijn nog niet ingevoerd, benadrukt de directeur. "De discussie wordt nog volop gevoerd. Het gaat ons niet om een centimeter of een millimeter. De kleding moet gewoon sociaal en functioneel veilig zijn." Dat houdt ook in dat er bijvoorbeeld geen scherpe uitstekende delen aan kleding mogen zitten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Amersfoortse school voert kledingcode in

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken