Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Bereikbaarheid Amsterdam slecht"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Ondernemers in Amsterdam en omgeving hebben grote zorgen over de bereikbaarheid van de regio. "Bedrijven zien weinig progressie", aldus voorzitter H. Zwarts van de Kamer van Koophandel Amsterdam gisteren tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.

"De overheid moet fundamentele keuzes maken in plaats van een aanpak van pappen en nathouden. Anders wordt Amsterdam het Jutland van Europa", zo zei Zwarts. Hij doelt op het besluitvormingsproces rond grote infrastructurele projecten, dat naar zijn mening veel te traag verloopt.

Als voorbeelden noemt Zwarts het kantorenproject op de Zuidas, de aanleg van de hogesnelheidslijn (hsl) en het ontbreken van een noordelijke brug over het IJmeer van Amsterdam naar Almere. "In de tijd dat wij overleggen en discussiëren over het verlengstukje van de hsl van Brussel naar Amsterdam, leggen ze in Duitsland een heel nieuwe hogesnelheidslijn aan."

Het afgelopen jaar zijn voor het eerst in jaren minder buitenlandse bedrijven naar de Amsterdamse regio gekomen. "Dat ligt niet alleen aan de slechtere conjunctuur, maar ook aan de bereikbaarheid", aldus Zwarts.

Schiphol moet volgens hem blijven groeien en de derde luchthaven van Europa worden. "Anders zetten we de welvaart van de regio op het spel." Zwarts ziet Almere als de locatie voor de bouw van extra woningen. Hij pleit daarom voor een nieuwe brug tussen de hoofdstad en Almere, die deels met privaat geld moet worden gefinancierd. Door tolheffing zouden de investeerders het geld moeten terugverdienen.

In zijn nieuwjaarstoespraak legde Zwarts ook de nadruk op de ontwikkeling en herstructurering van industrie- en bedrijventerreinen. Zo wil hij meer aandacht voor de visindustrie in IJmuiden en bedrijvigheid op het gebied van "life sciences". "Amsterdam heeft twee topuniversiteiten, twee topziekenhuizen, een bloedbank en een kankerinstituut", zegt Zwarts. "Dat weten we nog onvoldoende om te zetten in business."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken