Bekijk het origineel

Openluchtmuseum krijgt 2,8 miljoen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Openluchtmuseum krijgt 2,8 miljoen

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Staatssecretaris M. van der Laan van Cultuur heeft het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een eenmalige bijdrage van 2,8 miljoen euro gegeven om de schuldenlast van het museum te verlichten.

Dat heeft directeur J. Vaessen van het museum gisteren bekendgemaakt.

Het Openluchtmuseum heeft jaren in de rode cijfers gezeten door te duur uitgevallen nieuwbouw en tegenvallende bezoekcijfers. Vorig jaar zijn negen formatieplaatsen geschrapt en is er fors bezuinigd op uitgaven. Vaessen verwacht de begroting over 2003 neutraal te kunnen afsluiten. De museumdirectie gebruikt de bijdrage van het ministerie om een lening bij de provincie Gelderland voor ruim de helft af te lossen.

Het Openluchtmuseum heeft de staatssecretaris ook om een structurele exploitatiebijdrage van 600.000 euro per jaar gevraagd. Sinds de privatisering begin jaren negentig krijgt het museum helemaal geen overheidssteun meer. Van der Laan wil daar echter pas een beslissing over nemen bij de behandeling van de meerjarenbegrotingen van alle 700 zelfstandige musea in Nederland, aldus Vaessen.

"We zijn al heel erg blij met deze bijdrage en de waardering die de staatssecretaris voor ons museum heeft uitgesproken. We zien dit als een blijk van vertrouwen. Het aflossen van de helft van de provinciale lening geeft ons al aanzienlijk meer lucht, terwijl we ook nog met de provincie in gesprek zijn over coulance bij het aflossen van de resterende schuld", aldus de museumdirecteur.

Het aantal bezoekers in 2003 is volgens Vaessen na een dramatische daling door de hete zomer nog erg meegevallen. In totaal kwamen ruim 305.000 mensen naar het Openluchtmuseum, terwijl de verwachting eerder maximaal 250.000 bezoekers was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Openluchtmuseum krijgt 2,8 miljoen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken