Bekijk het origineel

Nijmegen eist uitleg van burgemeester

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nijmegen eist uitleg van burgemeester

2 minuten leestijd

NIJMEGEN - GroenLinks, de grootste fractie in de Nijmeegse gemeenteraad, is verbijsterd over de uitlatingen van burgemeester G. ter Horst van die stad, die in haar nieuwjaarstoespraak vriendjespolitiek op het gemeentehuis hekelde.

Fractievoorzitter W. van Eck heeft Ter Horst gisteren schriftelijk om een spoedig gesprek over het "ernstige verwijt" gevraagd.

Ter Horst verweet in haar toespraak bestuurders en ambtenaren dat zij soms de druk van bekenden om een oogje dicht te knijpen bij vergunningverleningen niet kunnen weerstaan. Zo zei ze onder meer: "Wat mij is opgevallen, is dat het algemeen belang te weinig wordt behartigd ten gunste van de belangen van particuliere clubjes die een goede relatie hebben met ambtenaren of bestuurders." De burgemeester zou dat al tien keer meegemaakt hebben. In een toelichting maakte zij dinsdag echter duidelijk dat haar verwijt evengoed de gemeenteraad betrof. "Wie de schoen past, trekke hem aan", aldus een woordvoerder van de burgemeester.

Van Eck stelt dat hem niet bekend is dat raadsleden op het punt van belangenverstrengeling mogelijk niet correct hebben gehandeld. Als dat wel gebeurd is, had direct moeten worden opgetreden, schrijft hij. "De tot nu toe ongefundeerde beschuldiging jegens de raad kunnen positie en aanzien van de raad schaden", aldus Van Eck.

Ook fractieleden van CDA en VVD hebben ontstemd gereageerd op de uitlatingen van Ter Horst, die zij overigens op persoonlijke titel deed. Beide fracties stellen dat zij zich niet herkennen in het beeld dat de burgemeester heeft opgeroepen. De VVD vindt het jammer dat Ter Horst haar kritiek heeft gespuid in een zaal met honderden toehoorders, die nu een verkeerd beeld van het reilen en zeilen op het stadhuis hebben gekregen.

Sommige partijen zinspelen al op een vertrouwensbreuk. De PvdA is bang dat de Ter Horst met haar uitlatingen afbreuk doet aan het imago van de stad. Alleen de SP vindt de ophef wat overdreven.

De door de burgemeester aangesproken bestuurders lieten dinsdag al weten dat zij nooit vrienden of familie bevoordeeld hebben in hun functie als wethouder. De wethouders waren verrast door de toespraak, maar zijn niet boos op Ter Horst.

Burgemeester Ter Horst wilde gisteren nog niet reageren op de brief van GroenLinks en kritiek van andere raadsleden. Zij vindt dat zij eerst antwoord aan de verzender van de brief moet geven voordat zij in het openbaar op de kwestie ingaat, zegt haar woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nijmegen eist uitleg van burgemeester

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken