Bekijk het origineel

Minister Italië kent herkomst bombrieven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minister Italië kent herkomst bombrieven

2 minuten leestijd

ROME - De Italiaanse anarchistische groepering Informele Anarchistische Federatie (FAI) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het verzenden van ten minste twee van de zeven bombrieven die de afgelopen weken bij grote Europese instellingen aankwamen. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Guiseppe Pisanu, gisteren bekendgemaakt.

De FAI is een samenwerkingsverband van Italiaanse anarchisten en leden van de extreem linkse Rode Brigades.

Volgens Pisanu bevatten de pakketjes aan de directeuren van de Europese Centrale Bank en Europol een briefje dat was ondertekend door de FAI. De twee brieven kwamen op 29 december in respectievelijk Frankfurt en Den Haag aan. De FAI is dezelfde groepering die eerder de verantwoordelijkheid opeiste voor twee kleine bomaanslagen bij het huis van de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, op 21 december.

EC-voorzitter Prodi kreeg op 27 december in zijn huis in Bologna ook de eerste bombrief, die aan zijn vrouw was gericht en bij het openen in zijn handen ontbrandde. Op 30 december werd een bombrief ontdekt bij Eurojust in Den Haag. Maandag explodeerden bombrieven in het kantoor van een Duitse europarlementariër in Brussel en bij een Britse europarlementariër in Manchester. Op dezelfde dag werd een bombrief aangetroffen in het kantoor van een Spaanse europarlementariër in Brussel.

Antiterrorismedeskundigen uit zes landen besloten afgelopen maandag in Rome tot de oprichting van een internationale taakgroep tegen het zogenoemde "anarchistisch-opstandige fenomeen." De leiding over de eenheid komt in Italiaanse handen, aldus het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De groep gaat bestaan uit deskundigen uit verscheidene Europese landen en uit een functionaris van Europol, de Europese politieorganisatie in Den Haag.

Politiefunctionarissen hebben gezegd dat alle bombrieven rond 22 december zijn verstuurd vanuit het Italiaanse Bologna. Er zijn geen slachtoffers gevallen door de brieven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Minister Italië kent herkomst bombrieven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken