Bekijk het origineel

Roken op eigen kamer toegestaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Roken op eigen kamer toegestaan

2 minuten leestijd

De nieuwe Tabakswet is niet voor iedereen even duidelijk. Bedrijven of instellingen die roken graag helemaal willen verbannen, leggen de nadruk op de noodzaak van een rookvrije werkplek. Volgens anderen moet de klemtoom meer liggen op het samen oplossen van het rookprobleem op de werkvloer.

In de Tabakswet, die sinds 1 januari geldt, is onder meer het volgende opgenomen: "Het rookgedrag tijdens het werk en tijdens de rust- en etenstijden wordt afgestemd op de wederzijdse verwachtingen van de rokers en niet-rokers. Deze regeling is gebaseerd op wederzijdse verdraagzaamheid, respect voor de individuele vrijheid en hoffelijkheid."

Een werknemer die een afgesloten eigen werkplek heeft, mag daar blijven roken, tenzij collega's daardoor problemen ervaren.

Sinds 1 januari kunnen werknemers een rookvrije werkplek opeisen, zo bepaalt de Tabakswet. "Werkgevers zijn verplicht zodanige maatregelen te treffen dat werknemers in staat worden geacht hun werkzaamheden te verrichten zonder daarbij hinder of overlast van roken door anderen te ondervinden."

In de sectoren horeca, bouwnijverheid, vervoer, opslag en communicatie is de gemiddelde hoeveelheid tabaksrook in de werkomgeving beduidend groter dan gemiddeld over alle sectoren.

Ruim de helft (55 procent) van alle werknemers ondervindt wel eens hinder van tabaksrook in de werkomgeving. Dit geldt voor 67 procent van de niet-rokers en 30 procent van de rokers. Tussen sectoren varieert het percentage werknemers dat hinder ondervindt van tabaksrook van 40 procent in het onderwijs tot 66 procent in het openbaar bestuur.

Onderzoek wijst uit dat 81 procent van de Nederlandse werknemers in een bedrijf werkt dat een rookbeleid heeft waarbij voor bepaalde ruimten of delen daarvan een rookverbod geldt. Het percentage varieert van 55 in de bouw tot 99 in het onderwijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Roken op eigen kamer toegestaan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken