Bekijk het origineel

De geur van eigengebakken brood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De geur van eigengebakken brood

Terwijl de warme bakker verdwijnt, verovert de broodmachine het huishouden

4 minuten leestijd

In de kamer hangt het onmiskenbare aroma dat je als kind het water in de mond deed lopen. "We hebben net een witbrood uit de machine gehaald", zegt Wim Hoevenaren met gepaste trots. "Een nieuw experiment." Hij kocht een broodmachine na een bezoek aan de molenaar. "Overigens liep ik al langer rond met het plan zelf brood te gaan bakken. Ik fiets in Voorthuizen dagelijks langs een geurende broodfabriek. Het bakken bevalt buitengewoon goed, we hebben heerlijk brood."

Terwijl de warme bakkers één voor één verdwijnen, krijgt de molenaar het almaar drukker. Hans Dobbe, meer dan 25 jaar molenaar in de Wageningse molen de Vlijt, beaamt het. "De verkoop van grondstoffen aan bakkerijen neemt snel af, maar het aantal particulieren dat hier om gemalen graan komt, groeit gestaag. Het houdt vrijwel zeker verband met elkaar. Omdat de warme bakkers weggaan, zie je dat de behoefte aan ambachtelijk brood toeneemt. Tegelijk is het aantal voedselallergieën de laatste jaren flink gestegen en hebben mensen als gevolg daarvan er behoefte aan hun eigen brood te maken, dan weten ze zeker dat er geen verkeerde stoffen aan te pas komen."

Met de toenemende vraag naar meel, neemt het aanbod van broodmachines eveneens sterk toe. "Je weet nooit wat er het eerste was, maar ik denk dat de fabrikanten met hun machines inspelen op de behoefte aan goed brood. Wij adviseren en verkopen ook broodmachines."

Dobbe heeft goede ervaringen met het merk Panasonic. "Er komen klanten die de machine intussen al tien jaar gebruiken. Het waren toentertijd de eerste. Nu zijn de modellen goedkoper, met meer mogelijkheden. Overigens hebben Blokker en Aldi ook vaker veel goedkopere aanbiedingen, maar hoe degelijker (en dus duurder) de machine, hoe langer die meegaat."

Geen ambacht

Wim en Nicoline Hoevenaren hebben over de aanschaf van de Panasonic, die zij op advies van de molenaar in Kesteren kochten, vooralsnog geen spijt. "Het is zeker niet de goedkoopste machine, maar de molenaar had er zelf verschillende uitgeprobeerd en deze kwam er wat hem betreft als beste uit." De eerste ervaringen zijn bevredigend, hoewel het krentenbrood wat merkwaardig is uitgevallen qua vorm. "Die hadden we beter wat langer kunnen laten rijzen", zegt Nicoline.

Hoe ambachtelijk de geur ook is, van ambacht is geen sprake. "Je doet het meel met water erin, en de machine doet de rest", zegt Wim. "Het kost niet meer dan een paar minuten werk en de operatie kan eigenlijk niet mislukken. Het enige creatieve is het maken van verschillende soorten broden. Je kunt rozijnen, noten of zonnebloempitten toevoegen. Je kunt in plaats van brood, cake of pizza bakken." "En je moet het zelf snijden", zegt Nicoline. "Ik had niet eens een broodmes, dat heb ik juist voor mijn verjaardag gekregen."

"Het is handig, lekker en goedkoop. We komen op 50 eurocent per brood uit, al wordt het duurder naarmate je meer ingrediënten gebruikt. Uiteraard moeten we voorlopig bakken om de prijs van de machine eruit te halen." Wim geniet ervan. "Je zet 's avond de machine aan en je ruikt 's morgens het verse brood. Het is lekkerder dan fabrieksbrood, omdat het meel anders gemalen wordt: het heeft beslist meer smaak. Of we het volhouden? We hebben hem pas gekocht, maar je hoeft er zo weinig aan te doen dat ik het op lange termijn wel zie zitten."

Eiwitten

Het echtpaar is van plan geen brood bij de bakker meer te kopen. "Daarvoor was de machine te duur. Je moet het ritme te pakken krijgen, zodat je geen tekort hebt, want het duurt een paar uur voor een brood klaar is. Je stelt de machine in op kortere of langere baktijd. Hoe langer het duurt, hoe luchtiger het brood."

Ervaring met invriezen van hun eigengebakken volkoren hebben ze nog niet. "We gaan het uitproberen. De langste bewaarperiode bedroeg drie dagen. Dan is het droog, maar nog prima te eten", vindt Nicoline.

De fors uit de kluiten gewassen broodbakmachine staat op het aanrecht. "Wij hebben gelukkig een bijkeuken en de ruimte ervoor, maar ik kan me voorstellen dat de omvang een bezwaar is om er een aan te schaffen."

"Volgens de molenaar in Kesteren is een broodbakmachine ideaal voor grote gezinnen", zegt Wim. "Dan staat de machine wel altijd aan, maar dat is geen probleem, toch? Veel stroom kost het niet, op de lange termijn bespaar je veel geld en je hebt heerlijk brood."

Hans Dobbe is het ermee eens. "Het is goedkoper, al hangt het af van de grondstoffen die je gebruikt. De prijs varieert van 50 eurocent voor een basisbrood tot 2,50 euro voor een brood met extra's als noten, gember of rozijnen. We malen het graan hier zelf, al vanaf 1370 trouwens. We hebben inlandse granen, maar importeren vooral uit het buitenland, zoals de Oostbloklanden. Inlandse granen zijn vooral bedoeld als veevoer. Granen uit landen waar meer zon is 's zomers, bevatten meer eiwitten. Dat verschil vind je terug in de bakkwaliteit. Hoe eiwitrijker, hoe gemakkelijker het deeg rijst."

Molen de Vlijt, Harnjesweg 42, Wageningen. Geopend: donderdag tot en met zaterdag van 9.00-18.00 uur. Info: www.molendevlijt.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

De geur van eigengebakken brood

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken