Bekijk het origineel

Politieke crisis in Iran na ingreep Raad van Hoeders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politieke crisis in Iran na ingreep Raad van Hoeders

2 minuten leestijd

TEHERAN - In Iran is een politieke crisis ontstaan nadat een conservatieve toetsingscommissie had geweigerd honderden hervormingsgezinde politici te accepteren als kandidaat voor de parlementsverkiezingen van 20 februari. De islamitische staat is daarmee opnieuw het toneel van een machtsstrijd tussen de hervormingsgezinden en de islamitische conservatieve geestelijkheid.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken repte van een "illegale daad." Volgens het studentenpersbureau ISNA weigert het departement, dat is belast met de organisatie van de stembusgang, gehoor te geven aan de beslissing van de raad. Het vooraanstaande en nu afgewezen parlementslid Mohsen Mirdamadi, voorzitter van de commissie buitenlandse zaken en nationale veiligheidszaken, beschuldigde de commissie, de Raad van Hoeders, ervan een staatsgreep gepleegd te hebben.

"Als dit besluit niet wordt gewijzigd, komen er geen verkiezingen maar toewijzingen van zetels", zei hij tegen verslaggevers buiten het gebouw van het 290 zetels tellende parlement, de Majlis. De meeste hervormingsgezinde parlementsleden hebben gisteren uit protest tegen de rol van de raad de zittingszaal verlaten.

Alle 27 provinciale gouverneurs van Iran dreigden gisteravond met hun ontslag. Ze eisen dat de Raad van Hoeders binnen een week zijn besluit intrekt. De lokale bestuurders betichtten de raad ervan alleen politieke motieven te hebben. Iran telt overigens 28 provincies, maar een ervan zit momenteel zonder gouverneur.

Onder de uitgesloten parlementariërs bevindt zich verder Mohammad Reza Khatami, de broer van president Mohammad Khatami. Hij is leider van de grootste progressieve partij, het Islamitische Participatiefront van Iran en ook nog eens de vice-voorzitter van de volksvertegenwoordiging. Ook een tweede vice-voorzitter, Behzad Nabavi, en twee vrouwelijk parlementsleden die zich hebben ingezet voor de rechten van vrouwen, Fatemeh Haqiqatjou en Elaheh Koulaee, zijn door de Raad van Hoeders uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.

Het besluit van de Raad van Hoeders is door verscheidene hervormers als een "bloedeloze coup" geduid. "De raad wil geen verkiezingen, maar de leden van het parlement zelf benoemen", aldus Mohsen Mirdamadi. Regeringswoordvoerder Abdollah Ramezanzadeh bestempelde het besluit van de raad als illegaal en daarom niet bindend. Mogelijk zal het ministerie van Binnenlandse Zaken de gediskwalificeerden gewoon op de kandidatenlijst zetten.

De Raad van Hoeders, die wetten op hun islamitisch gehalte controleert en parlementskandidaten keurt, heeft 877 van de 1700 voorgestelde kandidaten uit de hoofdstad afgewezen. In de raad, die niet democratisch gekozen is, zitten fundamentalisten die tegen Khatami zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Politieke crisis in Iran na ingreep Raad van Hoeders

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken