Bekijk het origineel

Ter Horst: Nijmeegse raad niet corrupt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ter Horst: Nijmeegse raad niet corrupt

2 minuten leestijd

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester G. ter Horst van Nijmegen kent geen voorbeelden van corruptie in de gemeenteraad. Wel ziet zij het verschil tussen belangenbehartiging en belangenverstrengeling duidelijk anders dan sommige raadsleden.

Dat is gisteren gebleken tijdens een urenlange, besloten bijeenkomst van Ter Horst met de plaatselijke fractievoorzitters. De politici wilden opheldering over de uitspraken van de burgemeester in haar nieuwjaarstoespraak een week geleden. Toen zei Ter Horst dat er in Nijmegen sprake is van een ons-kent-onscircuit, nepotisme en gebrek aan handhaving. Van die uitspraken heeft zij gisteren niets teruggenomen. Er komt nog een openbaar raadsdebat over de kwestie.

"Ik hoor tot de preciezen als het gaat om handhaving", aldus Ter Horst gisteren. "De grens tussen netwerken en vriendjespolitiek moet wat mij betreft heel duidelijk zijn. Ik zie dat sommige raadsleden worstelen met hun functie en de goede contacten die zij buiten het gemeentehuis onderhouden."

De burgemeester wil daar pas tijdens de raadsvergadering voorbeelden van geven om te voorkomen dat er nog meer commotie ontstaat, zo stelde zij. Ze is niet gelukkig met de landelijke aandacht die haar toespraak heeft getrokken.

Voor fractievoorzitter W. van Eck van GroenLinks, de grootste partij in de Nijmeegse raad, ligt de grens tussen opkomen voor bepaalde bevolkingsgroepen en belangenverstrengeling veel verderop, zo maakte hij gisteren duidelijk. "Een politieke partij mag specifiek voor de achterban opkomen vinden wij. Daarover zullen we een heel interessant debat met de burgemeester voeren."

De fractievoorzitters zien volgens Van Eck geen reden voor een vertrouwensbreuk met de burgemeester. Wel willen twee fracties excuses van Ter Horst, die zij nog niet heeft aangeboden. "Ik betreur wel dat ambtenaren en bestuurders in het beklaagdenbankje terecht zijn gekomen. Dat was niet de bedoeling. Ik wilde alleen waarschuwen voor voorzichtigheid in het grijze gebied tussen algemeen en specifiek belang", aldus Ter Horst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ter Horst: Nijmeegse raad niet corrupt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken