Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Te vroeg voor uitspraak over kernwapens"

VS zwijgen over Noord-Korea

2 minuten leestijd

SEOUL (AP) - De Amerikaanse delegatie die vorige week een bezoek bracht aan het Noord-Koreaanse nucleaire complex in Yongbyon heeft gisteren in een eerste reactie op het bezoek gezegd op korte termijn geen uitspraak te kunnen doen over de status van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Twee van de delegatieleden, de Republikein Keith Luse en de Democraat Frank Januzzi, beiden verbonden aan de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken, zeggen dat de informatie die ze in Noord-Korea hebben gekregen eerst geanalyseerd moet worden. Ook is het volgens de delegatieleden onwaarschijnlijk dat er op basis van hun bevindingen een stellige uitspraak kan worden gedaan over de vraag of Noord-Korea over kernwapens beschikt of dat het land daar dicht bij is.

Na terugkeer in Zuid-Korea heeft de Amerikaanse delegatie wel positief gereageerd op de betrachte openheid bij de Koreaanse autoriteiten. De delegatie, de eerste buitenlandse deskundigen die tot het geheimzinnige nucleaire complex van Yongbyon zijn toegelaten, zei alles gezien te hebben gekregen wat ze wilde zien. De Amerikaanse atoomdeskundige Sig Hecker, voormalig directeur van het Amerikaanse nucleaire onderzoekscentrum Los Alamos, heeft in Yongbyon gesproken met verscheidene Noord-Koreaanse kernfysici, met onderminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan en met generaal Ri Chan Bok, een van de hoogste Noord-Koreaanse militairen.

De vijfkoppige Amerikaanse delegatie had de steun van president George Bush, maar had geen officiÙle status omdat Washington na het vastlopen van het zeslandenoverleg vorig jaar in Peking geen directe onderhandelingen wil voeren met Pyongyang. Noord-Korea zei dat de Amerikaanse delegatie in Yongbyon "overtuigd is van de kracht van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma."

De Washington Post berichtte dat de Noord-Koreanen de delegatie plutonium hebben getoond dat kortgeleden via verrijking is geproduceerd. Geen van de betrokken partijen wil reageren op het bericht in de krant. Noord-Korea zou aan de delegatie hebben laten doorschemeren dat het bereid is de ontwikkeling van atoomwapens te bevriezen in ruil voor concessie van de kant van de VS.

De Amerikaanse regering heeft eerdere voorstellen van Noord-Korea om zijn atoomprogramma te bevriezen in ruil voor onder meer het sluiten van een niet-aanvalsverdrag en het hervatten van de economische hulp van de hand gewezen. Een van de argumenten is dat zo'n gebaar van Noord-Korea niet te verifiÙren zou zijn, omdat er weinig over het Noord-Koreaanse programma bekend is.

Naar verluidt proberen Rusland en China een compromis te bereiken waarbij een bevriezing van het Noord-Koreaanse programma zou dienen als een eerste stap om het zespartijenoverleg over de crisis weer op gang te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken