Bekijk het origineel

Parijs mag meedoen aan herstel van Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Parijs mag meedoen aan herstel van Irak

2 minuten leestijd

MONTERREY - Frankrijk en andere landen die zich tegen de door de VS geleide oorlog in Irak verzetten, mogen toch meedingen naar projecten voor de wederopbouw van Irak.

Dat maakte een zegsman van het Witte Huis bekend in het Mexicaanse Monterrey, waar op dit moment de top van Amerikaanse landen plaatsvindt.

De mededeling volgde op toezeggingen van president George Bush dat Canada mag meebieden voor de contracten, die naar schatting 14,6 miljard euro waard zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei eerder dat het de landen die zich hebben verzet tegen de oorlog in Irak, zou uitsluiten van deelname aan de wederopbouw van het land.

De Amerikaanse regering probeert haar plannen voor de overdracht van de soevereiniteit aan een Iraakse overgangsregering enigszins aan te passen. Ze wil zo tegemoetkomen aan de eisen van de sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani. Dat meldde The New York Times gisteren. De machtsoverdracht in Irak moet op 30 juni zijn afgerond.

De invloedrijke geestelijke verwierp dit weekeinde opnieuw het Amerikaanse voornemen om een tijdelijke Nationale Assemblee te laten benoemen door de regeringsraad en plaatselijke notabelen.

Al-Sistani wil dat dit orgaan wordt gekozen. De assemblee moet een overgangsregering kiezen. Verkiezingen staan niet op de agenda voor het eind van 2005.

Washington hoopt al-Sistani voor zijn plan te winnen door het proces van vorming van de assemblee transparanter te maken zonder het plan fundamenteel te wijzigen.

Zo zouden de lokale bijeenkomsten van plaatselijke gezagsdragers, waar de leden voor de assemblee moeten worden aangewezen, gemengder van samenstelling moeten worden. In steden en dorpen moeten vergaderingen worden georganiseerd om afgevaardigden voor de lokale bijeenkomsten te selecteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

Parijs mag meedoen aan herstel van Irak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

PDF Bekijken