Bekijk het origineel

Gedetineerde ontkent verklaring moordzaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gedetineerde ontkent verklaring moordzaak

2 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Een voormalige medegedetineerde van Olaf H. ontkent tegen een gevangenisbewaarder te hebben gezegd dat H. aan hem heeft bekend het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen uit Sittard te hebben doodgeschoten.

De bewaarder uit de gevangenis in Roermond beweert dat de medegedetineerde M. P. eind september tegen hem zei dat H. de moord tegenover hem heeft toegegeven.

"Hij heeft nooit iets inhoudelijks over deze zaak aan mij verteld", benadrukte P. gisteren in de rechtbank in Maastricht, verwijzend naar H. "Ik heb het gevangenispersoneel nooit gezegd dat hij een bekentenis tegen mij heeft afgelegd. Hij heeft dat ook niet gedaan."

De rechtbank in Maastricht behandelde gisteren voor het eerst inhoudelijk de geruchtmakende moord op het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen (beiden 59) uit Sittard. De moeder van Audrey en andere familieleden waren daarbij aanwezig. Het proces werd begin van de middag aangehouden tot 24 maart.

Het echtpaar werd op 12 juli vorig jaar in zijn woning door het hoofd geschoten. Hun 9-jarige kleinkind Audrey, dat op bezoek was, is in haar hoofd geraakt maar overleefde de moordaanslag. Het meisje heeft geen herinnering meer aan het misdrijf en kan daarom geen verklaring afleggen. Opgelopen hersenletsel is daarvan de oorzaak, liet het openbaar ministerie vrijdag al weten. Ine bezweek direct aan haar verwondingen, zo verklaarden de politiemannen die vorig jaar als eerste ter plaatse waren gisteren. Haar man Jo overleed een dag later in het ziekenhuis.

Het OM denkt dat de 30-jarige Olaf H. de schutter was. De aanklager gaat ervan uit dat roof van een BMW het motief van vrachtwagenchauffeur H. is geweest. Hoewel Audrey de enige getuige is, meent justitie ook zonder haar verklaring voldoende bewijs te kunnen aandragen voor een veroordeling van H. Hij kan levenslang krijgen, de maximale straf.

Zijn advocaat, M. Stassen, heeft om een zogenoemde schouw gevraagd. De raadsman wil naar de plaats van het misdrijf omdat zijn cliënt ontkent. De verdachte mag dan uitleggen hoe hij zich na de schoten, die hij volgens eigen zeggen niet heeft afgevuurd, in de woning heeft verplaatst en zich uit de voeten heeft gemaakt. De schouw wordt op 30 januari gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

Gedetineerde ontkent verklaring moordzaak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

PDF Bekijken