Bekijk het origineel

Scholier schiet leraar dood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Scholier schiet leraar dood

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De 49-jarige adjunct-directeur en biologiedocent H. van Wieren van het Terra College in Den Haag is gisteravond overleden na een schietpartij op de vmbo-afdeling aan de Beresteinlaan.

De man, tevens D66-raadslid in Zoetermeer, werd gistermiddag in een volle kantine in zijn hoofd geschoten door een leerling en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De vermoedelijke dader meldde zich 's avonds op een politiebureau.

De minderjarige verdachte kwam omstreeks 21.00 uur samen met een tweede persoon in een auto aan bij het bureau. De jongen is in verzekering gesteld en wordt verhoord. Vanmorgen had hij nog geen verklaring afgelegd, aldus het OM. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie onderwerpt ook de begeleider aan een verhoor. De auto is in beslag genomen. De politie doorzoekt het voertuig op bewijsmateriaal.

Het vuurwapen waarmee de verdachte heeft geschoten, vond de politie gisteravond in bosjes in de omgeving van de school. De verdachte had zelf aangegeven waar hij het wapen had weggegooid.

De aanleiding voor de schietpartij is onduidelijk. Volgens geruchten was de dader een geschorste leerling van 17 jaar oud. Politie en justitie konden die geruchten vanmorgen ontkennen noch bevestigen.

De directie van de school heeft alle leerlingen en hun ouders verzocht om 8.30 uur op school aanwezig te zijn. Voor hen was hulp georganiseerd. De school heeft hiervoor een beroep gedaan op de expertise van onder meer Slachtofferhulp en de GGD. De komende twee à drie dagen zijn er op de school geen lessen.

De directie van het Terra College is "diep geschokt en uit het veld geslagen" door het schietincident. "Veel leerlingen hebben dit meegemaakt", aldus de schooldirectie in een korte verklaring. De school heeft "op advies van de politie de leerlingen direct naar huis gestuurd. Op dit moment denken wij na over de opvang van de leerlingen."

Het incident op het Haagse Terra College past binnen de verruwing van de Nederlandse samenleving, constateren onderwijsorganisaties en de Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs. "Zoals buschauffeurs worden belaagd, gebeurt dat nu dus ook op scholen", zegt P. Geelkerken, directeur van VOS/ABB, vereniging van openbare scholen. Hij zegt geschokt te zijn.

Directeur H. Strietman van de Besturenraad noemt de schietpartij verbijsterend. Hij zegt dat het nog te vroeg is om meteen lessen te kunnen trekken, maar stelt wel dat er zowel op school als thuis nog meer aandacht moet komen voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

"Het gaat om aandacht, aandacht en nogmaals aandacht, zowel bij leerlingen als hun ouders, voor dit soort zaken, maar zelfs dan heb je nog geen garantie dat dit nooit meer gebeurt", zegt Strietman. "Een paar jaar geleden kon je nog zeggen dat het om Amerikaanse toestanden ging, maar dan zeg ik: Nee, het gaat echt om Nederlandse toestanden. En het gaat niet alleen om een grote stad als Den Haag, en het gaat ook niet alleen om vmbo-scholen."

Op internet kunnen mensen sinds gisteravond hun medeleven betuigen met de nabestaanden van de omgekomen leraar van het Terra College in Den Haag.

De website www.condoleance.nl telde vanochtend al enkele duizenden reacties.

De berichtjes op de internetpagina zijn erg emotioneel. De moord op Van Wieren wordt omschreven als "laf", "onvoorstelbaar", "verschrikkelijk" en "onbegrijpelijk."

Zie ook pag. 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

Scholier schiet leraar dood

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 21 Pagina's

PDF Bekijken