Bekijk het origineel

De lat lag te hoog voor De Faria

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De lat lag te hoog voor De Faria

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - "Herhaaldelijk hebben we geprobeerd met Rabella de Faria te communiceren over de scepsis die groeide omtrent haar functioneren. We hebben haar echter nooit van de ernst van de situatie kunnen overtuigen. Door een opeenstapeling van factoren konden we als fractie van Leefbaar Rotterdam niet met haar verder", aldus LR-fractievoorzitter R. Sörensen gisteren.

Sörensen gaf gisteren opening van zaken waarom het fractiebestuur dinsdag het vertrouwen in zijn wethouder had opgezegd. Nog voordat alle fractieleden waren geïnformeerd, trok mevrouw De Faria de politieke consequentie van de vertrouwensbreuk. Ze stapte onmiddellijk op.

Vanaf de eerste dag waren er volgens Sörensen enkele fractieleden die scepsis hadden ten aanzien van de benoeming en het optreden van De Faria als wethouder voor Veiligheid en Volksgezondheid. Sörensen: "Ze was hiervan op de hoogte, maar is er niet in geslaagd die scepsis weg te nemen. Sterker nog, geleidelijk is het aantal fractieleden met scepsis gegroeid."

De fractieleider zei verder dat mevrouw De Faria in het verleden heeft getoond een uitstekende zakenvrouw te zijn. "Haar politieke eigenschappen bleken echter niet voldoende om met haar als wethouder verder te gaan", aldus Sörensen. "Aan een wethouder van een stad als Rotterdam worden speciale eisen gesteld. Dat mag, want het is een fantastische baan die grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt."

Verder zei hij dat verwacht mag worden dat een wethouder op inspirerende wijze leiding kan geven aan het ambtenarenapparaat en dat zo iemand het collegebeleid kan verdedigen in de raad, in de commissies en tegenover de kiezers. "Kortom, we leggen de lat erg hoog, en terecht, want de problemen waar deze stad voor staat, zijn groot."

Sörensen liet doorschemeren dat het ontbreken van politieke en bestuurlijke ervaring van wethouder De Faria een van de oorzaken is geweest dat ze is gestruikeld in de politieke slangenkuil.

Burgemeester Opstelten zei gisteren het te betreuren dat wethouder De Faria is opgestapt. LR-wethouder W. van Sluis neemt voorlopig de portefeuille van zijn afgetreden collega over. De fractie van LR gaat op zoek naar een opvolger voor de afgetreden wethouder. Volgens Sörensen moet het wel iemand zijn die de leidraad van Leefbaar Rotterdam onderschrijft.

Voor PvdA-fractievoorzitter B. Cremers is het onbestaanbaar dat een bestuurder op deze manier opstapt. "Dat hoort te gebeuren na een debat in de gemeenteraad, op grond van een politieke motivatie, waarna een wethouder zijn of haar ontslag aanbiedt aan de raad", zegt hij.

Sörensen noemt die opstelling typerend voor de PvdA. "Jarenlang hebben zij wethouders laten zitten waarover ze achteraf niet tevreden waren. Ik denk daarom dat ze dit signaal van ons heel goed begrijpen."

De snelheid van handelen van de fractie van LR, zonder dat daar voor de raad aanleiding toe was, heeft ook CDA-leider L. Geluk overvallen. Voor SP-fractievoorzitter Th. Cornelissen kwam het vertrek van wethouder De Faria allerminst als een verrassing. "Ze was charmant, maar niet relevant", zegt hij.

De gemeenteraad van Rotterdam zou vanmiddag een extra raadsvergadering beleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

De lat lag te hoog voor De Faria

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken