Bekijk het origineel

Europese zoo's blij met actie EP tegen bushmeat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europese zoo's blij met actie EP tegen bushmeat

Parlement wil jacht op wilde dieren beteugelen

3 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese dierentuinorganisatie EAZA en de internationale dierenbeschermingsorganisatie IFAW hebben gisteren met instemming gereageerd op de eis van het Europese Parlement om bedreiging van bepaalde diersoorten te beteugelen. Het betreft mensapen en andere beschermde diersoorten uit de regenwouden waarop grootschalig jacht wordt gemaakt.

Het Europees Parlement sprak zich woensdag uit voor acties die moeten bijdragen aan de beëindiging van de acute bedreiging van wilde dieren in grote delen van de wereld. Met een meerderheid van stemmen nam het Parlement een resolutie aan die de grootschalige jacht op beschermde wilde dieren en de handel in het vlees daarvan (bekend als de zogenaamde "bushmeat-crisis") moet terugdringen.

Met name de mensapen en de bosolifanten, maar ook hele populaties andere beschermde diersoorten uit de regenwouden worden vandaag de dag met uitsterven bedreigd door de explosieve groei van de jacht en de handel in hun vlees. Bij deze grootschalige jacht, die gestimuleerd wordt door de activiteiten van houtkapbedrijven, worden veel meer dieren gedood dan dat de soort door natuurlijke aanwas kan verdragen. Met deze diersoorten verdwijnt ook de belangrijkste voedselbron voor de naar schatting 150 miljoen mensen tellende bevolking die in en om de regenwouden leeft en die voor eiwitrijk voedsel van oudsher zijn aangewezen op de -kleinschalige, traditionele- jacht op wild uit de bossen.

De clandestiene handel in "bushmeat" vormt niet alleen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de mensen in Afrika, maar ook in Europa, waar vermoedelijk aanzienlijke hoeveelheden vlees van wilde dieren illegaal worden ingevoerd en verhandeld. Met het op deze manier verspreide vlees worden namelijk ook de risico's verspreid van infectieziekten die van dieren op mensen kunnen overgaan, zoals besmetting door HIV, door apenpokken (dat op gewone pokken lijkt) en ebola.

De resolutie die het Europees Parlement nu heeft aangenomen, is het resultaat van een petitie die in 2001 werd georganiseerd door de Europese Associatie van Zoölogische tuinen en Aquaria (EAZA) en het Internationaal Dierenfonds (IFAW). Bijna 2 miljoen bezoekers aan Europese dierentuinen zetten dat jaar hun handtekening onder deze petitie, die de EU oproept om binnen de bushmeat-problematiek een duidelijk standpunt in te nemen en tegelijk een strategie te ontwikkelen voor het behoud van de biodiversiteit in het algemeen en van de door de bushmeat-crisis bedreigde diersoorten in het bijzonder.

De resolutie dringt verder aan op een boycot van de producten van de houtkapbedrijven die illegaal opereren en het bushmeat-probleem verergeren. Deze bedrijven staan hun werknemers toe om zich met de grootschalige stroperij bezig te houden om in hun eigen voedsel te voorzien en hun loon aan te vullen met de verkoop van de jachtbuit. De transportmiddelen van deze bedrijven staan ter beschikking van het transport van bushmeat uit de wouden naar de stedelijke gebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Europese zoo's blij met actie EP tegen bushmeat

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken