Bekijk het origineel

Voedingscentrum.nl

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voedingscentrum.nl

4 minuten leestijd

De vorige keer ben ik, met dat oliebollenverhaal nog vers in het geheugen, blijven steken bij het energieverbruik dat diverse activiteiten oplevert. Maar er is op de website www.voedingscentrum.nl veel en veel meer te vinden dat een bewuste lijner weten moet.

Dus in plaats van op de hometrainer: achter de computer. Het begint al direct met de tip van de dag, die het waard is ter harte genomen te worden: "Om voedingsstoffen uit eten optimaal te benutten, is het belangrijk goed te kauwen." Nee, niet doorklikken, want dan kom je in een verhandeling over de spijsvertering terecht, inclusief animaties die je zo een uur lang bezighouden en waarbij je het voedsel via de keel, de slokdarm en de maag zijn weg door je lichaam ziet vervolgen.

Maar nu eens een klik op de link "maak je niet dik!". Een verhandeling over het gemakkelijk aankomen bij het klimmen der jaren verschijnt op het scherm. Opluchting: de helft van de mannen en bijna 40 procent van de vrouwen is te zwaar. Dat valt weer mee, ik ben de enige niet. Gedeeld overgewicht is half overgewicht, of zoiets. Al heb je er niets aan, het geeft toch direct al een beter gevoel.

De volgende doorklik: "Test je gewicht: doe de BMI-test of meet je tailleomvang". De BMI-test. Weer zo'n basisbegrip dat iedereen in 'afvalland' moet kennen. De drie letters staan voor de woorden "Body Mass Index". Het is een methode om te meten of gewicht en lengte wel in balans zijn. Deel je gewicht door je lengte in het kwadraat en er rolt een cijfer uit dat staat voor je BMI.

Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar op de website ziet het er allemaal kinderlijk eenvoudig uit. Een soort klok verschijnt op het scherm met twee schuifjes, de een voor je lengte en de ander voor je gewicht. Zet de schuifjes bij het goede getal en de wijzer op de klok begint te draaien . De klok is onderverdeeld in vier schijven: Te licht, gezond gewicht, te zwaar en veel te zwaar. Wie een beetje slim is, voelt dat het grote sjoemelen nu kan beginnen

Eerst eventjes eerlijk: lengte 1,86 meter en gewicht 90 kilogram. Oeps, dat levert een BMI op van 26,01. Dat zijn prachtige getallen, ware het niet dat de wijzer van de grote klok duidelijk de gevarenzone binnenzwaait: te zwaar. Maar als de cijfers ietsjes anders worden ingevoerd, ziet het er direct al een stuk beter uit. Want wie zegt dat je precies 1,86 meter lang bent en niet 1,90 meter? De laatste exacte meting was ergens in militaire dienst. Bij de laatste weegsessie bleef je bovendien qua kilootjes netjes op 89 steken. En ja hoor, het helpt. Een BMI van 24,92 en de wijzer van de klok blijft op het nippertje in het partje "Gezond gewicht". Naast de klok nog een wijze conclusie: "U hebt een gezond gewicht. Houd uw gewicht op dit peil. Check minstens een keer per jaar opnieuw hoe het er voor staat." Alsof je het over een APK-keuring hebt.

Nog even snel een centimeter uit de la opgeduikeld voor de meting van de tailleomvang. Die meting kun je volgens de website het beste uitvoeren tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Maar die exacte positie is door de vetribbels -heb je er dus ook nog eens gemak van- bar moeilijk te bepalen. Hoe ik echter ook sjoemel, hier zit het fout. Nee, geen exacte getallen deze keer, maar de informatie is duidelijk: tussen de 94 en 102 centimeter ben je te zwaar. En binnen die bandbreedte val ik dus.

O ja, nog even terug naar de homepage en dan snel een doorklik naar de "toekomstvoorspeller" om te weten "hoe strak jouw broek zit in 2013". Je moet je voornaam invullen (onzin natuurlijk), lengte, gewicht en leeftijd invoeren (geen onzin) en op het scherm verschijnt een poppetje dat per jaar verder uitdijt. De teller loopt tot het jaar 2013. Voorspeld gewicht?! Laat ik het zo zeggen: een reformatorisch mens gelooft niet in dit soort voorspelprogrammaatjes. Zeker niet als ze een uitkomst hebben die je absoluut niet in de krant vermeld wilt zien

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Voedingscentrum.nl

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken