Bekijk het origineel

Klikken om de beste te zijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Klikken om de beste te zijn

Focus en Grasduinen organiseren fotowedstrijden voor amateurs

4 minuten leestijd

Elke seconde klikken er over de hele wereld duizenden sluiters van evenzoveel camera's. Jaarlijks resulteert dat in honderden miljoenen foto's, gemaakt door topfotografen, vrijetijdsfotografen en huis-, tuin- en keukenfotografen. Niet verwonderlijk dus dat er wedstrijden georganiseerd worden om te kijken wie de mooiste platen schiet. Wedstrijden voor de grootmeesters van over de hele aardbol, maar ook voor amateurs. Probeer het eens.

Onder alle prijzen is ook onze eigen award, de RD-fotograaf van het jaar. Bij het beoordelen van de inzendingen over 2003 bleek dat er veel mooie series bij zaten van fotografen die heel wat in hun mars hebben. Een World Press Photographer of the Year zullen we niet zomaar worden, maar de jaarlijkse Adriaan Boer Fotografieprijs van het bekende fotografietijdschrift Focus binnenhalen, zit er misschien wel in. Toch een leuke 2000 euro. De wedstrijd is als eerbetoon genoemd naar de oprichter van het blad. Het onderwerp is al sinds het startschot in 1999 breed: alles wat onder het kopje "sociale reportage" valt, mag worden ingezonden. Kijk voor meer informatie in bibliotheek of boekhandel het blad eens in.

Miljoen bezoekers

Een van de bekendste wedstrijden is natuurlijk de World Press Photo Contest. Donderdag was de sluiting van de 47e editie. Sinds de oprichting in 1955 is World Press Photo uitgegroeid tot een onafhankelijk platform voor fotojournalistiek. Het hoofddoel is het internationaal steunen en aanmoedigen van het werk van persfotografen.

De wedstrijd wordt beschouwd als de grootste en belangrijkste ter wereld. Afgelopen jaar werden maar liefst 53.597 foto's van bijna 4000 fotografen uit 118 landen ingestuurd. De World Press Photo of the Year Award levert de fotograaf een geldbedrag van 10.000 euro op. Er worden winnaars in verschillende categorieën aangewezen, waaronder algemeen nieuws, sportnieuws, portretten, kunst en natuur.

Al deze kunst bij elkaar zal in april in Amsterdam voor het publiek ten toon worden gesteld. Na Amsterdam, waar het hoofdkantoor van World Press Photo gevestigd is, zal de tentoonstelling traditiegetrouw meer dan veertig verschillende landen aandoen en meer dan 1 miljoen bezoekers trekken. Daarna verschijnt er een jaarboek met de winnende foto's. Een prachtig fotografisch jaaroverzicht, te koop voor ongeveer 17 euro.

Verder is er de uitreiking van de Zilveren Camera, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en daarmee een nationale aangelegenheid. In 1949 werd deze prestigieuze prijs voor het eerst uitgereikt aan de fotograaf van de beste nieuwsfoto van dat jaar. Ook deze wedstrijd is alleen voor beroepsfotografen. Naast de hoofdprijs vallen er prijzen te verdienen in de categorieën landelijk nieuws, politiek nieuws, dagelijks leven, sport, kunst, cultuur, architectuur en techniek, documentaire fotografie, portretten, buitenlands nieuws en buitenlandse documentaire fotografie.

Dreigend

De winnaar van 2003 is Jerry Lampen van persbureau Reuters, met een foto van wegvluchtende Iraakse vrouwen net voordat Britse militairen de stad Basra binnenvallen. Op de voorgrond zijn een jong meisje en haar zusje te zien, op de achtergrond vuur en rook. De sfeer is dreigend. Een beeld dat volgens de jury uitdrukking geeft aan de onzekerheid en chaos van dat moment.

In 2002 won Robin Utrecht met een foto van de zojuist neergeschoten Pim Fortuyn die hevig bloedend voor zijn auto ligt. De keus van de jury was toen op zijn minst bedenkelijk, zeker gezien de commotie die ontstond nadat NRC Handelsblad en de Volkskrant de foto daags na de moord publiceerden. Utrecht was voor de foto over een hek geklommen en had in een paar seconden tijd een aantal opnamen gemaakt. Direct daarop werd hij door ME'ers in de kraag gevat. Hij wist echter het digitale geheugenkaartje te verstoppen in zijn onderbroek.

Voor de mooiste natuurfoto's ter wereld is er een speciale wedstrijd: de verkiezing Wildlife Photographer of the Year 2003. Deze wordt al twintig jaar georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en The Natural History Museum in Londen. Dit jaar stuurden fotografen uit meer dan 60 landen maar liefst 20.500 foto's in. De winnende foto is samen met nog 115 topfoto's tot 7 maart te bezichtigen in het Museon in Den Haag. De entree voor het gehele Museon bedraagt 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Het is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Expeditie

Het natuurblad Grasduinen organiseert een wedstrijd waaraan iedereen mee kan doen. De Grasduinen-fotowedstrijd 2005 kent een categorie (semi-)professionals, maar ook een categorie amateurs. Het jaartal 2005 heeft betrekking op het feit dat de winnende foto's in de Grasduinen-agenda van 2005 worden geplaatst. De grote agenda biedt al jaren plaats aan het mooiste werk van amateur- en professionele fotografen. Het criterium waarop de jury beoordeelt, luidt: "Verrassend, vernieuwend..." Inzendingen moeten op 30 april 2004 binnen zijn. De hoofdprijs is niet mis: een expeditie naar een zelfgekozen bestemming! Zie voor meer informatie en wedstrijdregels www.grasduinen.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Klikken om de beste te zijn

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken