Bekijk het origineel

Raad van Hoeders Iran blijft bij besluit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Raad van Hoeders Iran blijft bij besluit

Hervormers niet verkiesbaar

2 minuten leestijd

TEHERAN (AP) - De conservatieve Raad van Hoeders heeft gisteren zijn besluit verdedigd om duizenden progressieve kandidaten uit te sluiten van deelname aan de parlementsverkiezingen die volgende maand in Iran worden gehouden.

"Wij menen dat de Raad van Hoeders de wet trouw heeft toegepast. Protesten en kritiek hebben geen invloed op onze interpretatie van de wet", zei een woordvoerder van de raad gisteren tegen journalisten.

De Raad van Hoeders is een orgaan van twaalf door de geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, gekozen conservatieve geestelijken. De raad veroorzaakte vorige week een politieke crisis in Iran door ruim eenderde van de 8200 voorgedragen kandidaten, onder wie 80 zittende parlementsleden, uit te sluiten van deelname aan de parlementsverkiezingen van 20 februari. Volgens de door de raad beheerste staatspers voldoen de uitgesloten politici niet aan de vereisten, maar de progressieve politici zeggen dat de raad probeert de uitslag van de verkiezingen naar zijn hand te zetten en hervormers uit het parlement te houden.

Door de uitspraak van de raad van gisteren zal de politieke crisis in Iran waarschijnlijk nog verergeren. Sinds de raad op 11 januari de uitsluiting van de kandidaten bekendmaakte, wordt er voortdurend door progressieve politici gedemonstreerd. Zo'n tachtig parlementariërs houden sinds een week een staking in het parlementsgebouw. Sinds zaterdag eten zij bovendien overdag niet meer.

De vice-minister van Binnenlandse Zaken, Morteza Moballegh, die de leiding heeft over de Iraanse verkiezingen, waarschuwde zaterdag dat hij de parlementsverkiezingen niet door laat gaan als de Raad van Hoeders de uitsluiting niet intrekt. Maar de woordvoerder van de raad was gisteren duidelijk: "De Raad van Hoeders is niet van plan te wijken."

Woensdag gloorde er nog hoop voor de hervormers, toen ayatollah Khamenei de raad opdracht gaf zijn beslissing opnieuw te bezien.

Gisteren liet de raad weten dat parlementariërs die de islam of de grondwet niet trouw zijn, niet mee mogen doen aan de verkiezingen. Kennelijk worden daarmee alle uitgesloten parlementariërs bedoeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Raad van Hoeders Iran blijft bij besluit

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken