Bekijk het origineel

Oudkerks gedrag niet puur privé

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oudkerks gedrag niet puur privé

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Amsterdamse wethouder Oudkerk is opgestapt. Een reeks berichten over zijn privé-leven deed hem de das om. Was zijn integriteit als bestuurder hierdoor inderdaad aangetast, of had Oudkerk gewoon kunnen blijven functioneren?

Staatsrechtelijk gezien waren er geen beletselen om als wethouder aan te blijven, stelt hoogleraar staats- en bestuursrecht mr. A. Koekkoek van de Universiteit van Tilburg. Voorzover hij weet heeft Oudkerk geen strafbare feiten gepleegd. Essentieel voor het aanblijven van een wethouder is echter de vraag of hij het vertrouwen van de gemeenteraad behoudt. Daarbij komt het beeld dat mensen van hem hebben. "Bestuurders moeten respect afdwingen", vindt Koekkoek.

Een andere deskundige, hoogleraar integriteit van bestuur dr. L. W. J. C. Huberts van de Vrije Universiteit, merkt dat de verhouding privé-politiek een steeds belangrijker thema wordt bij de discussie over de integriteit van gezagsdragers. Er worden diverse criteria gehanteerd om uit te maken wanneer het privé-leven van belang is bij de uitoefening van het werk, weet Huberts. "Sommigen zeggen dat de wet bepalend is. Overtreed je privé de wet, dan schaadt dat de uitoefening van je werk."

De Amsterdamse hoogleraar hanteert zelf twee criteria. "Ten eerste: Is er een directe verbinding tussen het privé-gedrag en het werk?" Wethouder Oudkerk bezocht prostituees aan de Theemsweg in Amsterdam. De gemeenteraad wilde die tippelzone sluiten, maar op advies van Burgemeester en Wethouders werd de zaak nog een halfjaar langer aangezien. "Dit maakt Oudkerk extra kwetsbaar", zegt Huberts. "Zijn privé-gedrag raakte hier zijn functioneren als wethouder." Het tweede criterium is volgens Huberts de vraag of er sprake is van ernstige aantasting van het gezag van het openbaar bestuur door het privé-gedrag van de gezagsdrager. De hoogleraar tekent daarbij direct aan dat het lastig is om te bepalen wanneer je kunt spreken van een ernstige aantasting. Daarbij speelt volgens hem een rol of politici privé doen wat ze publiekelijk zeggen. "Een wethouder die zegt dat waarden en normen belangrijk zijn en dat het gezinsleven heilig is, maar die tegelijkertijd wordt gefotografeerd in een bordeel, maakt zich schuldig aan ernstige aantasting van zijn gezag." Of er bij Oudkerk ook sprake is van een "ernstige" aantasting, wil Huberts niet beoordelen.

PvdA-kamerlid Depla, die zich regelmatig bezighoudt met de integriteit van kamerleden, meent dat het geval-Oudkerk "niks met integriteit te maken heeft." Depla vertaalt het begrip integer het liefst als: onafhankelijk, niet beïnvloedbaar. Oudkerks prostitueebezoek maakte hem niet afhankelijk van anderen. "Prostitueebezoek is legaal, dus de wethouder was daarmee niet chantabel."

Bovendien zijn politici vrij in wat ze privé doen, vindt het kamerlid. "Ik wil daar heel ver in gaan. Ze moeten zelf weten wat ze doen, zolang het maar niet strafbaar is." Depla stelt wel vast dat het bij politici moeilijk is om werk en privé uit elkaar te houden, maar hij begrijpt de ophef rond Oudkerk niet helemaal. Oudkerk had van Depla niet hoeven aftreden. De politieke schade die hij heeft aangebracht, had hij kunnen wegnemen "door zijn stinkende best te doen als wethouder. Hoerenbezoek hoeft een kwalitatief goed wethouderschap niet in de weg te staan."

Als Oudkerk een CDA-wethouder was geweest, was hij al weggeweest, stelde fractievoorzitter Res van het Amsterdamse CDA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Oudkerks gedrag niet puur privé

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken