Bekijk het origineel

ABN AMRO schrapt 100 banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ABN AMRO schrapt 100 banen

Interne controle uitgedund

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO schrapt honderd banen bij de interne controledienst van de Nederlandse tak. De bank gaat alle eigen accountants en controleurs voor de hele onderneming samenvoegen.

Omdat er dan efficiënter gewerkt kan worden, zegt ABN AMRO minder mensen nodig te hebben. Het is nog niet duidelijk of er gedwongen ontslagen gaan vallen, aldus een woordvoerder van ABN AMRO gisteren.

ABN AMRO zegt dat de reorganisatie niet ten koste gaat van de interne controle. In de nieuwe situatie houden 750 mensen zich intern met de controle van de cijfers bezig. Van hen zullen er 220 zich met Nederlandse onderdelen gaan bezighouden.

Volgens de woordvoerder kan door de samenvoeging "de controle efficiënter worden georganiseerd." Dat was een van de redenen om de Nederlandse controletak op één hoop te vegen met de rest, maar de bank zegt tevens de accountantsdienst verder te willen "professionaliseren." ABN AMRO Nederland was de laatste divisie die een eigen intern controleapparaat had.

Vakbond FNV Bondgenoten weet niet of er gedwongen ontslagen vallen, maar maakt zich wel boos over de manier van selecteren van ABN AMRO. Voorheen speelde de verhouding tussen de verschillende leeftijdsgroepen op een afdeling een belangrijke rol, maar de bank is van dat principe afgestapt. "ABN AMRO wil alleen nog op kwaliteit kiezen", stelt bondsbestuurder H. Gorter, die dat "een revolutie" noemt.

Hoewel in het sociaal plan is afgesproken dat een medewerker achttien maanden de tijd krijgt om binnen de bank een andere baan te zoeken, denkt Gorter dat het een stuk moeilijker wordt om een nieuwe plek te vinden. "Mensen die weg moeten, komen in een soort kneuzenbak waar andere afdelingen niemand uit willen hebben." Volgens ABN AMRO hoort deze wijze van selecteren bij een organisatie "met een prestatiecultuur."

Om de bank duidelijk te maken dat ze het daarmee niet eens zijn, zullen de bonden een overleg begin februari waarschijnlijk afzeggen. Bovendien zegt Gorter veel minder animo te hebben om te werken aan een pensioenstudie die in de CAO is overeengekomen.

Vakbond De Unie bevriest al het overleg met de bank, zo heeft bestuurder J. Hofland laten weten. De bond vindt bij reorganisaties selecteren op kwaliteit "subjectief." "In de praktijk betekent dit dat vooral jonge, talentvolle en goedkope werknemers zullen worden geselecteerd en dat de rest afvalt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

ABN AMRO schrapt 100 banen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken