Bekijk het origineel

Veerman kapittelt betogende boeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veerman kapittelt betogende boeren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Europese zuivelhervormingen zijn vorig jaar zomer vastgesteld en kunnen niet worden teruggedraaid, zoals melkveehouders willen.

Minister Veerman van Landbouw zei gisteren dat de boeren zich niet moeten bezighouden met zaken waarvan "het realiteitsgehalte beperkt is." De melkveehouders moeten zich wat hem betreft voorbereiden op de toekomst.

De minister stelde hiermee honderden melkveehouders teleur, die gisteren naar Den Haag waren getogen om een beter Europees zuivelbeleid te bepleiten. Volgens voorzitter Ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zal de helft van de Nederlandse melkveebedrijven onder het nieuwe beleid verdwijnen.

De NMV wil dat de melkveehouders een goede prijs voor de melk krijgen. Het nieuwe Europese beleid, dat de organisatie "asociaal zuivelbeleid" noemt, zorgt daar niet voor. De NMV had samen met organisaties in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië gisteren uitgeroepen tot Europese actiedag. Gewapend met spandoeken en "actiekoe Hinke" waren de Nederlandse melkveehouders naar Den Haag gekomen om de minister een verklaring te overhandigen. Daarin pleit de NMV onder meer voor een kleiner melkquotum.

Volgens Veerman is deze vrijwillige productiebeperking niet de oplossing en zullen de zuivelhervormingen niet worden teruggedraaid. De minister wil dat ook niet, omdat Nederland en Europa deel zijn van een grotere wereldmarkt. Hij raadt de melkveehouders daarom aan zich niet te verzetten maar zich aan te passen aan het nieuwe beleid. Nadat ze bij het ministerie geweest waren trokken de protesterende boeren naar de Tweede Kamer om voorzitter Van der Vlies van de kamercommissie voor landbouw de verklaring te overhandigen.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) was met een delegatie bij de actie vertegenwoordigd. "De NAV prijst de moed van de melkveehouders om een kleiner melkquotum te bepleiten. Bij een voldoende bescherming tegen import is dan in de EU een reële melkprijs te realiseren", meldt de belangenclub in een persbericht.

Biologische melkveehouders steunen de actie van NMV niet. De Vakgroep Biologische Landbouw vindt de plannen van de actievoerende NMV schadelijk voor de landbouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Veerman kapittelt betogende boeren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken